Doi turisti canadieni au primit Ro-Alert privind prezenta unui URS in apropiere si au crezut ca Rusia a invadat Romania

Normand Pion și Helene Giguere, doi turiști din Canada care parcurg România pe bicicletă, au trecut printr-o sperietură serioasă după ce nu au reușit să înțeleagă o notificare Ro-Alert primită pe telefonul mobil în timp ce se aflau la Toplița, județul Harghita.

Cei doi au fost avertizați de prezența unui „urs” în apropiere, dar au crezut că în mesaj se vorbește despre „URSS” și, prin urmare, sunt avertizați că au intrat soldații ruși în România.

Pățania, care a avut loc pe 13 August, a fost povestită de cei doi pe pagina de Facebook, unde își documentează călătoriile și a fost preluată Duminică de pagina „Iași, Orașul Bicicletelor”.

„Mari emoții în orale matinale ale dimineții: cele două IPhone-uri și IPad-ul lui Helene ne trimit, în același timp, o alarmă furtunoasă, care, împreună cu proximitatea de Ucraina, ne amintește de amenințările nucleare din timpul Războiul Rece cînd Hrușciov și Kennedy se amenințau reciproc în Cuba”, își încep cei doi povestea.

„Un text în română acompaniază alarma. Treziți forțați, citim, cumva, că URSS este prezentă în Toplița, în timp ce dormim și trebuie să evităm Strada Murelor (unde am stat cu o seară înainte) pentru a nu ne pune viețile în pericol”, mai povestesc cei doi.

Aceștia mai spun că, alarmați de riscul intrării soldaților ruși, au început să caute informația despre situația de securitate din România, despre care Canada comunica că este normală, și mijloace de a se evacua cît mai rapid din țară. Ulterior, cînd au reușit să găsească un prieten care să le ofere o traducere a mesajului, care era distribuit doar în română și maghiară, cei doi aveau să afle că au tras o spaimă gratuită, întrucît era vorba doar de prezența unui urs.

Normand Pion și Helene Giguere călătoresc în tandem și parcurg anual între 7.000 și 15.000 km. Din 2013 și pînă în 2022, au vizitat locuri din SUA, Panama, Argentina, Bosnia, Marea Britanie, Canada, iar acum au venit în România, unde au intrat pe 22 Iulie și continuă, de atunci, să o străbată doar cu ajutorul bicicletelor.