Disprețul agresiv al Rusiei față de Moldova

Temnicerul criminal rus dă lecții de libertate celor pe care vrea să-i ucidă

Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută, pe mai multe paliere ale relațiilor Republicii Moldova cu UE și Rusia, au fost întreprinse cîteva acțiuni care au generat o serie de ”revolte” diplomatice și politice ale oficialilor ruși agresivi.

În ziua de 24 Aprilie, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au aprobat o Misiune civilă pentru Republica Moldova. Misiunea își va începe activitatea începînd cu luna Mai și va funcționa timp de doi ani, avînd ca scop consolidarea securității cibernetice și combaterea dezinformării și manipulării externe a informațiilor. 

Bruxelles-ul va delega la Chișinău între 25 și 40 de experți. Lansarea oficială a programului ar urma să aibă loc pe 22 Mai. Această Misiune, care se va numi „Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova”, a fost solicitată de fosta prim-ministră a Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, în Ianuarie 2023.

Așadar, această ultimă acțiune a UE este un răspuns la o solicitare a guvernanților de la Chișinău, constituindu-se, astfel, într-un act de bunăvoință a UE și o venire sinceră în întîmpinarea dorinței Republicii Moldova de integrare europeană. Pentru buna și eficienta ei funcționare, Misiunea va fi finanțată de UE, urmînd să aibă un buget cuprins între 5 și 8 milioane de euro pe an.

Vorbim aici despre alți bani europeni investiți de astă dată în consolidarea securității cibernetice și combaterea dezinformării și manipulării externe a informațiilor, dușmani infernali ai Republicii Moldova, în contextul agresiunii ruse din Ucraina și a permanentelor amenințări proferate de Rusia lui Putin la adresa Republicii Moldova.

Așa cum era de așteptat, imediat după anunțarea acestui nou demers european de protejare a Republicii Moldova, declarațiile amenințătoare ale oficialilor ruși nu au întîrziat să apară. Prin urmare, Maria Zaharova, ”guristă” purtătoare de cuvînt a Ministerului rus de Externe, a glăsuit astfel: ”Avînd în vedere natura schimbată a UE, care s-a transformat într-un instrument geopolitic al SUA și NATO, este puțin probabil ca o nouă prezență în Moldova să contribuie la stabilizarea situației din țară și din regiunea adiacentă”.

Tot săptămîna trecută, premierul Dorin Recean a comunicat că Președintele Vladimir Putin și o serie de oficiali și persoane din Rusia au interdicție de a intra în Republica Moldova. În replică, Dmitri Medvedev, una dintre cele mai preaplecate slugi ale lui Putin, a grohăit astfel:

„O creatură misterioasă pe nume Recean a spus că nici Președintele Rusiei, nici oficiali ruși nu vor putea intra în țara sa – Moldova. Ei bine, în primul rînd, nici nu s-a pornit cineva încolo. Poate cumva mai tîrziu... În al doilea rînd, nu mai există o astfel de țară. Șefii locali au vîndut-o României, devenind trădători de patrie. Și nu are vreun rost să intri cu ei în discuții, poporul trebuie să se clarifice și să decidă, într-un final, cine sunt ei – moldoveni sau români?!”.

Observăm cum acest complice criminal al lui Putin, atunci cînd spune că ”poate cumva mai tîrziu cineva se va porni spre Moldova”, el se referă clar la Armata rusă. Mai apoi, Medvedev neagă existența Republicii Moldova, spunînd că ”s-a vîndut României”. Spune toate acestea tocmai acest individ agresiv care, anterior, propusese împărțirea Ucrainei între Rusia, România, Ungaria și Polonia, Republicii Moldova revenindu-i automat statutul de regiune componentă a noii Românii!

Cînd Medvedev zice că ”poporul (moldovenesc; n. aut.) trebuie să se clarifice și să decidă, într-un final, cine sunt ei – moldoveni sau români”, el se referă, de fapt la acei moldoveni plătiți de ruși și de către Ilan Șor ca să protesteze împotriva orientării proeuropene a Țării, cerînd reorientarea totală către Rusia – aceștia sunt ”poporul moldovenesc” din mintea descreieratului bețiv Medvedev!

Vinerea trecută, într-o conferință de presă, purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i s-a solicitat să comenteze afirmațiile lui Medvedev, cele notate mai sus.

“Ei (moldovenii; n. aut.) şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limbă moldovenească. Vedem o tendinţă în sensul absorbţiei de către România, vedem acţiuni îndreptate spre limitarea deliberată a propriei lor suveranităţi etc. În acest sens, într-adevăr, acolo au loc procese destul de interesante”. “Vedem un număr mare de acţiuni de protest, vedem un număr mare de persoane care nu sunt de acord cu această politică”. “Ei (moldovenii; n. aut.) consideră că ar trebui să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare pro-rusă”. “Nici această politică nu corespunde stării de spirit din societatea moldoveană”. “Desigur, este vorba de o ţară care încearcă acum să devină rapid neprietenoasă cu noi”.

Aidoma lui Stalin de odinioară, Peskov și șeful lui, Putin, se erijează în lingviști. În tupeul și agresivitatea lor nesimțită, consideră că e treaba și responsabilitatea Rusiei cum se numește limba vorbită în Republica Moldova, nu strict a moldovenilor. Vorbind despre ”absorbția Republicii Moldova de către România”, Peskov recurge la o diversiune criminală destinată moldovenilor rusofili, găgăuzilor și transnistrenilor. În contextul războiului din Ucraina, absolut nici o Țară europeană și membră a NATO nu se gîndește la rescrierea granițelor actuale, așa cum o face Rusia criminală a lui Putin.

În sprijinul afirmațiilor sale, Peskov invocă mișcările de protest de la Chișinău. O face cu cinism, știind prea bine că acestea sunt provocate și plătite inclusiv de către Rusia, că ei, rușii, se folosesc de criminali și recidiviști pentru transformarea protestelor în mișcări violente, cu vărsări de sînge și tot așa! Criminalul Putin a împărțit lumea în ”Țări prietenoase cu Rusia” și ”Țări neprietenoase”, iar Peskov recurge și el la aceste formulări, amenințînd voalat că ”Moldova riscă să devină neprietenoasă cu Rusia”.

Cum poți, ca Stat, să fii neprietenos cu alt Stat, așa cum înseamnă asta în mintea bezmetică și ticăloasă a oficialilor ruși? Cum poți să fii prieten cu Rusia primitivă, medievală și agresivă de astăzi? Ca Stat, nu ești prieten, dar nici neprieten, ci păstrezi distanța diplomatică și politică cuvenită față de o astfel de Țară.

Rusia, la modul cel mai real cu putință, nu-și este prietenă nici sieși. Statul rus nu este prieten în nici un fel cu proprii cetățeni pe care i-a îndobitocit, în marea lor majoritate, pînă la o limită în care ”mai jos” nu există. Statul rus își disprețuiește proprii cetățeni la fel cum disprețuiește și celelalte popoare pe care le subjugă sau care, politic, i se aliază. Putin trimite la moarte sute de mii de ruși pentru visul lui dement de megaloman. Asta înseamnă că le este prieten?

Rusia nu doar că disprețuiește și a disprețuit Moldova și cînd nu era proeuropeană, și cînd este proeuropeană, dar chiar și pe acei moldoveni pro-ruși, fie că-s găgăuzi ori transnistreni!

Temnicerul criminal rus dă lecții de libertate moldovenilor pe care vrea să-i supună ori să-i ucidă! Proiectați să fie așa, în ignoranța lor deplină, pro-rușii moldoveni din Republica Moldova, etnicii ruși cetățeni moldoveni, găgăuzii și transnistrenii nu au nici o șansă să se trezească, să se deștepte, să fie ei înșiși, să se îndepărteze de cel care le este călău zîmbitor și le dă o masă gustoasă care le poate fi ultima!