Din pricina unor mesaje scrise pe WhatsApp, un student pakistanez a fost condamnat la moarte pentru blasfemie

Un Tribunal din Pakistan a condamnat la moarte un student în vîrstă de 22 de ani, acuzat de blasfemie din cauza unor mesaje pe WhatsApp, relatează bbc.com.

Instanţa din provincia Punjab a declarat că tînărul a distribuit imagini şi videoclipuri cu caracter blasfemator, cu intenţia de a jigni sentimentele religioase ale musulmanilor.

Un tînăr de 17 ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă în acelaşi dosar. Amîndoi au negat că au comis vreo încălcare a legii.

Blasfemia se poate pedepsi cu moartea în Pakistan. Unele persoane au fost linşate chiar înainte ca dosarele lor să fie judecate.

Plîngerea a fost depusă în 2022 de către unitatea de combatere a criminalităţii cibernetice a Agenţiei Federale de Investigaţii din Pakistan (FIA) din Lahore.

Cazul a fost înaintat unui Tribunal local din oraşul Gujranwala.

În hotărîrea din această săptămînă, judecătorii au precizat că tînărul de 22 de ani a fost condamnat la moarte pentru că a pregătit fotografii şi videoclipuri care conţineau cuvinte batjocoritoare la adresa profetului Mahomed şi a soţiilor sale.

Acuzatul mai tînăr a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a redistribuit materialul.

Tatăl condamnatului la moarte, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a declarat pentru BBC că a depus un recurs la Înalta Curte din Lahore.

Celălalt tînăr a fost condamnat la închisoare pe viaţă în loc de pedeapsa cu moartea, deoarece este minor, a precizat instanţa.