DIN AGENDA PARLAMENTULUI

Societățile de registru - reintroduse în cadrul legal

Deputații au aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de lege care are drept scop crearea cadrului normativ necesar pentru activitatea de ținere a registrului acționarilor de către societățile de registru. Proiectul prevede transferul parțial al registrelor la Depozitarul Central Unic (DCU) și reîncadrarea societăților de registru în cîmpul serviciilor de ținere a registrelor deținătorilor de valori mobiliare. De menționat că pînă în prezent societățile de registru își desfășurau activitatea în absența normelor de drept, deoarece acestea au fost abrogate în anul 2017.

 

CEC are un nou membru

Dana Munteanu a fost desemnată în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Un proiect de hotărîre care prevede acest lucru a fost votat de 53 de deputați. Dana Munteanu și-a început activitatea la Comisia Electorală Centrală în anul 2012 și, pînă acum, a deținut funcția de șef adjunct în Direcția management alegeri din cadrul instituției. Comisia Electorală Centrală are nouă membri – opt desemnați de Parlament și unul de Președintele țării. Potrivit art. 19 din Codul Electoral, în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale pot fi propuse persoane care dețin cetățenia Republicii Moldova, au o reputație ireproșabilă și aptitudini pentru exercitarea activităților electorale și nu au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Membrii CEC sînt inamovibili şi nu pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.

 

BERD va acorda finanțare adițională pentru reparația drumurilor

Țara noastră va primi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) un împrumut adițional de 100 de milioane de euro. La ședința plenară de astăzi, Parlamentul a ratificat Acordul de modificare nr. 3 la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD privind realizarea lucrărilor de construcție și reabilitare a drumurilor. Proiectul de lege a fost votat în două lecturi de 72 de deputați. Cele 100 de milioane de euro vor fi investite în realizarea lucrărilor de construcție și reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Astfel, urmează să fie reparate următoarele tronsoane de drum: drumul R14, R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Soroca Arionești; drumul R8.1, R8 – Arionești – R14, sectorul Arionești – Otaci; drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, sectorul de ocolire a orașului Vulcănești; drumul R33 Hîncești – Lăpușna – M1. De menționat că, în anul 2013, țara noastră a încheiat un Acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care prevedea acordarea unui împrumut de 150 de milioane de euro pentru implementarea proiectului ”Reabilitarea Drumurilor în Moldova IV”.

 

A fost votată modificarea mecanismului de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente

Mecanismul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente va fi modificat. Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la medicamente al cărui scop este facilitarea accesului populației la produsele medicamentoase de calitate și creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici autohtoni și străini. Se propune ca modificările să intre în vigoare din data publicării noii legi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Proiectul prevede negocierea directă cu producătorul sau deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului sau reprezentantul oficial al acestuia, cu excluderea din calcul a celui mai mic preț. Analiza a demonstrat că cel mai mic preț, de regulă, nu este în corelație cu situația reală în țările de referință, la majoritatea produselor. Prin aprobarea mecanismului de negocieri se urmărește stabilirea prețurilor la medicamente în mod corect, transparent și accesibil pentru populația Republicii Moldova, argumentează Guvernul. Potrivit notei informative la proiectul de lege, în prezent piața farmaceutică a Republicii Moldova se confruntă cu un deficit acut, fără precedent, al medicamentelor înregistrate. Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor conține aproximativ 4000 de produse comparativ cu anii precedenți cînd erau în jur de 8000 de medicamente.

 

Legislația în domeniul statisticii oficiale, racordată la standardele UE

Legislația națională în domeniul statisticii oficiale este racordată la standardele Uniunii Europene. Deputații au votat proiectul de Lege privind modificarea unor acte normative, în cea de-a doua lectură. Documentul prevede consolidarea accesului la sursele de date administrative și private relevante pentru elaborarea statisticilor oficiale, precum și alinierea statisticii naționale la standardele și bunele practici ale UE. Proiectul presupune, printre altele, asigurarea cadrului normativ necesar pentru realizarea recensămîntului populației și locuințelor; diversificarea surselor de date; fortificarea metodelor și procedeelor de protecție a datelor, dar și a dreptului Biroului Național de Statistică (BNS) de a le utiliza. De asemenea, vor fi reglementate responsabilitățile BNS și ale altor producători de statistici oficiale la prelucrarea datelor în scop statistic conform cadrului legal.

 

Legislația națională cu privire la reproducerea artificială a fost adusă în concordanță cu directivele europene

Legislația națională ce reglementează domeniul sănătății reproducerii, transplantului de țesuturi și celule a fost actualizată și aliniată la prevederile legislației europene. Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură un proiect de modificare a mai multor acte legislative. Inițiativa a fost elaborată de deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Adrian Belîi, Maria Pancu, Ana Oglinda, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu Agenția Națională de Transplant. Potrivit autorilor, aproximativ una din 6-7 familii au dificultăți în a concepe un copil, iar fenomenul este din ce în ce mai puternic resimțit în societatea noastră. Cu toate că serviciile medicale care pot soluționa aceste probleme sînt prestate în țara noastră, totuși pînă în prezent nu sînt reglementate mai multe norme, iar serviciile se oferă exclusiv în instituțiile private. Proiectul prevede eliminarea din Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane a excepției cu referire la organele, țesuturile şi celulele reproductive, organele, țesuturile şi celulele embrionare şi fetale (inclusiv celulele hematopoietice embrionare).

 

Plata arendei pentru folosirea terenurilor publice va fi stabilită în baza prețului de piață a terenului

Plata arendei pentru folosirea terenurilor publice va fi stabilită în baza prețului de piață al terenului. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect menit să aducă claritate procedurii și modului de vînzare-cumpărare a terenurilor publice. Modificările legislative prevăd stabilirea valorii de piață drept criteriu de determinare a prețului de vînzare-cumpărare sau de arendă a terenurilor, prețul normativ al pămîntului devenind un criteriu secundar de determinare a valorii acestuia. O altă modificare se referă la reglementarea relațiilor de locațiune/arendă a terenurilor proprietate publică a statului, cît și ale celor administrate de unitățile administrativ-teritoriale. Inițiativa legislativă prevede modificarea Codului civil al Republicii Moldova în vederea stabilirii bazei de referință a plății de arendă pentru folosirea terenurilor publice ca fiind prețul de piață, stabilit conform unui raport de evaluare.

 

Parlamentul a votat pentru reducerea taxelor consulare

Proiectul de lege care prevede reducerea costului serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova a fost adoptat de Parlament. Astfel, au fost eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. De asemenea, au fost reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, au fost eliminate taxele consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vîrsta de 18 ani. În rezultat, taxele consulare pe care le plătesc cetățenii moldoveni la procurarea unui serviciu au fost reduse cu 60 la sută.

 

Vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe vor fi supuse impozitării

Vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe vor fi supuse impozitării. Deputații au votat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal și a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule. Scopul proiectului constă în stabilirea unor norme și condiții speciale pentru subiecții care au ca scop înmatricularea provizorie pentru probe a autovehiculelor. În special, se propune aplicarea unei taxe pentru înmatricularea provizorie pentru probe a autovehiculelor, precum și permiterea încheierii contractelor de asigurare pe perioade mai mici de 12 luni, dar nu mai mici de 15 zile. La propunerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare, această perioadă ar putea constitui de la 30 de zile pînă la 12 luni.

Sursa: parlament.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31