DIN AGENDA PARLAMENTULUI (4 octombrie 2019)

Proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative – așa-numită ”Lege a deoffshorizării” - a fost aprobat, astăzi, de Parlament, în prima lectură.

Proiectul prevede modificări ce vizează definirea noțiunilor de participant la privatizare, ofertant în domeniul parteneriatului public-privat, operator economic, participant la procedurile de achiziție publică, precum și la concesiunile de lucrări și servicii.

Reglementările propuse au drept scop stabilirea restricțiilor de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru mai multe categorii de persoane juridice. Printre acestea se numără: persoane juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoane juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, una sau mai multe persoane (fondatori, asociați, acționari, administratori, beneficiari efectivi) înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții, persoane juridice înregistrate în Republica Moldova în cazul în care cotele de participare în capitalul social aparțin persoanelor juridice înregistrate în jurisdicții ce nu implementează standarde internaționale de transparență, persoane juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, una sau mai multe persoane (fondatori, asociați, acționari, administratori, beneficiari efectivi) înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.

Potrivit autorilor, proiectul oferă un cadru adițional pentru a consolida colectarea de impozite și evitarea transferului acestora în jurisdicții ce nu respectă standarde internaționale de transparență cu utilizarea mecanismelor de evaziune fiscală.

Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență și să aprobe listele acestora.

***

Proiectul social de construcție a Complexului sportiv ”V. Mumjiev” din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia, a fost scutit de taxe.

Parlamentul a adoptat, astăzi, în lectura finală, Legea privind scutirea de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și de TVA, fără drept de deducere, a mărfurilor și serviciilor importate și/sau livrate în scopul construcției acestui obiectiv.

Proiectul de construcție este finanțat de Republica Turcia și urmează a fi realizat de filiala din Găgăuzia a companiei turce ”Demars Inșaat Turizm Ticaret Limited Șirketi”.

Complexul sportiv ”V. Mumjiev” din municipiul Comrat va avea un stadion cu o capacitate estimată de 5 mii de locuri, o sală pentru jocuri sportive cu o capacitate de 150 de locuri, vestiare, camere de baie pentru sportivi, birouri pentru personalul administrativ.

Proiectul de lege privind scutirea obiectivului de taxe a fost adoptat în lectura finală, cu 74 de voturi ale deputaților.

***

Parlamentul a aprobat, în două lecturi, proiectul de Lege pentru ratificarea Amendamentelor, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și la Acordul de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscale.

Amendamentele propuse au obiectivele de a spori performanța proiectului și de a asigura obiectivele de dezvoltare, precum și de a alinia mai bine proiectul la activitățile curente de modernizare fiscală ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

În argumentarea proiectului de lege pentru ratificarea Amendamentelor se arată că acestea introduc o nouă abordare – finanțarea bazată pe rezultate.

Printre indicatorii în sprijinul activității proiectului se numără acordarea finanțării pentru eficiența politicilor fiscale și ale administrării fiscale, inclusiv consolidarea capacității operaționale a SFS prin majorarea valorii nominale a cotelor specifice și minime ale accizelor pentru toate produsele de tutun din cadrul poziției tarifare 240220 pentru anul 2021 cu cel puțin 15% față de 2020; asigurarea impozitării cu TVA a livrărilor de bunuri ale subiecților insolvabili în baza principiului taxării inverse; posibilități mai bune de utilizare a paginii web a SFS; consolidarea capacității angajaților de a presta servicii contribuabililor, inclusiv prin elaborarea unui manual; implementarea unui instrument electronic de sondaj al contribuabililor.

De asemenea, se are în vedere modernizarea infrastructurii și sistemului IT – acordarea suportului pentru achiziția și instalarea unui sistem integrat de administrare fiscală, inclusiv furnizarea de hardware și software relevante și organizarea instruirilor, instrumente de raportare managerială și gestionare a documentelor.

Bugetul Proiectului de modernizare a administrării fiscale va rămîne nemodificat în urma ratificării amendamentelor.

Amendamentele au fost semnate la Chișinău, pe 2 august 2019, iar pentru a intra în vigoare urmează a fi ratificate de Parlament și publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Acordul de finanțare între Moldova și AID și Acordul de Împrumut între Moldova și BIRD au intrat în vigoare la 16 decembrie 2016 și reprezintă tratate care sprijină programul de reformă al Guvernului prin finanțarea Proiectului de modernizare a administrării fiscale. Acordul de finanțare cu AID prevede contractarea unui împrumut în sumă de 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), iar Acordul de împrumut cu BIRD - în valoare de 12,58 milioane de dolari SUA.

Direcţia generală comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM