DIN AGENDA PARLAMENTULUI (22 ianuarie 2020)

Va fi facilitată constituirea și funcționarea grupurilor și asociațiilor producătorilor agricoli

Comisia mediu și dezvoltare regională a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, proiectul de modificare a Legii privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora.

Un aspect important al modificărilor ține de excluderea unor prevederi nejustificate privind actele de constituire a grupurilor de producători cum ar fi autentificarea notarială a acestora. Totodată, se propune excluderea situațiilor în care un singur producător agricol putea fi membru a mai multor grupuri de producători.

S-a definit detaliat noțiunea ”valoarea producției comercializate”, cu specificarea faptului că în calcul se ia doar producția aferentă produsului sau grupului de produse pentru care grupul de producători a fost recunoscut.

Totodată în proiect sînt structurate clar toate grupurile de produse pentru care producătorii agricoli se pot asocia.

Se propune ca grupurile să poată fi constituite, inclusiv, pentru comercializarea producției agricole a membrilor și promovarea tehnologiilor de cultivare și a practicilor care nu dăunează mediului înconjurător.

De asemenea, sînt incluse prevederi noi despre obligațiile membrilor grupurilor care se referă la angajamentul lor de a achita contribuțiile financiare necesare pentru finanțarea grupului de producători, asumarea riscurilor asociate în rezultatul acordării sprijinului financiar.

Au fost completate atribuțiile Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, una dintre care fiind aplicarea sancțiunilor grupurilor de producători care nu respectă planul de recunoaștere însă au beneficiat de sprijin financiar din partea statului.

Asociațiile grupurilor de producători agricoli pot fi constitute de cel puțin două grupuri.

 

Operatorii din domeniul alimentar vor avea timp suplimentar pentru a se conforma la noile cerințe privind informarea despre produsele alimentare

Deputații vor modifica Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în vederea extinderii termenului de aplicare a unor prevederi, oferind operatorilor din domeniul alimentar timp suplimentar pentru a se conforma normelor stipulate în lege. Un proiect în acest sens a fost avizat pozitiv în ședința de astăzi a Comisiei mediu și dezvoltare regională.

Modificarea propusă prevede ca obligativitatea prezentării informației privind declaraţia nutriţională să fie amînată cu 18 luni, avînd în vedere că laboratorul de referință al Centrului Republican de Diagnostic Veterinar nu este dotat cu echipamentul respectiv pentru a efectua testele necesare privind indicarea cantităților de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare, etc.

Ca urmare a modificării se va acorda timp suplimentar pentru dotarea, achiziționarea echipamentului și acreditarea laboratorului la metodele de analiză necesare pentru prezentarea declarației nutriționale corespunzătoare pe eticheta produsului alimentar.

De notat că Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, care stabilește noi cerințe pentru produsele alimentare comercializate, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020. Potrivit acestora, eticheta trebuie să conțină obligatoriu denumirea produsului alimentar și lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici care provoacă alergii sau intoleranţă. Totodată, eticheta trebuie să includă informații referitoare la cantitatea netă de produs alimentar, data durabilităţii minimale sau data limită de consum sau data fabricării și termenul de valabilitate, alte informații relevante.

 

Parlamentul va reglementa mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi plîngerea privind comiterea unei infracțiuni

Parlamentul va reglementa mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de modificare a unor acte legislative și va propune Parlamentului votarea acestuia în lectura a doua.

Potrivit proiectului, refuzul organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror sau procurorul ierarhic superior în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data care i s-a adus la cunoștință.

O altă modificare vizează faptul că în cazul în care urmărirea penală împotriva persoanei juridice se efectuează pentru aceeaşi faptă sau pentru fapte conexe şi în privinţa reprezentantului ei legal, persoana juridică își desemnează, în termen de 5 zile de la momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de recunoaștere în calitate de bănuit sau în termen de 48 de ore din momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire, un alt reprezentant în privința căruia nu se desfășoară un proces penal. Dacă persoana juridică nu și-a desemnat un reprezentant, judecătorul de instrucție sau instanța de judecată pot desemna un reprezentant al persoanei juridice în privința căruia nu se desfășoară un proces penal.

Potrivit proiectului, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova vor putea beneficia de asistență juridică garantată de stat.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

 

Vor fi modificate mai multe acte care vizează activitatea topografică, geodezică, cartografică și geoinformatică

Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte normative care țin de aspectele activității topografice, geodezice, cartografice și geoinformatice.

În special, în Legea cu privire la geodezie, cartografie și geoinformatică se propune substituirea sintagmei ”certificat de competență” cu ”certificat topogeodezic și cartografic”. Acesta reprezintă un act permisiv eliberat de către organismul de certificare acreditat în domeniul geodeziei, cartografiei, prospecțiunilor topografice și geoinformaticii care confirmă competențele necesare pentru desfășurarea activității în aceste domenii. Astfel, potrivit legii, activitatea geodezică și cartografică se desfășoară de către persoanele fizice și juridice care dețin sau care au angajați deținători de certificat topogeodezic și cartografic. Totodată, modificările reglementează temeiurile de suspendare/retragere a certificatului topogeodezic și cartografic.

Noțiunea de ”creare și actualizare” a fondurilor cartografo-geodezice de importanță statală se substituie cu noțiunea de ”dezvoltare” a acestora.

Din competențele Agenției Relații Funciare și Cadastru se propune a fi exclusă cea de administrare a executării lucrărilor topografo-geodezice, cartografice, de cadastru şi actualizarea lor.

Iar supravegherea metrologică se pune în sarcina Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței care poate implica în acest proces Agenția pentru Supravegherea Tehnică.

De asemenea, se propune modificarea Legii cu privire la infrastructura națională de date spațiale, prin care metodologia de formare a tarifelor pentru serviciile de rețea să fie aprobată de Guvern, iar entitățile publice să elaboreze costurile și tarifele conform metodologiei date, luînd în considerație specificul fiecărei instituții și setului de date spațiale pe care îl dețin.

Sub noțiunea de ”date spaţiale” se subînțelege orice date cu referire directă sau indirectă la o locaţie sau la o zonă geografică specifică.

În cazul adoptării de către deputați, proiectul de lege privind modificarea actelor menționate mai sus va intra în vigoare la expirarea termenului de șase luni de la data publicării acestuia.

 

Banca Mondială va susține financiar modernizarea învățămîntului superior din Republica Moldova

Banca Mondială va susține financiar modernizarea învățămîntului superior din Republica Moldova. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanțare (Proiectul Învățămîntul Superior) între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

Banca Mondială va oferi un împrumut de 40 mln dolari SUA. Resursele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea și îmbunătățirea calității învățămîntului superior din țara noastră în concordanță cu necesitățile actuale și cele de perspectivă ale pieței muncii la nivel național și internațional. Beneficiarii proiectului vor fi universitățile publice și colegiile pedagogice din Republica Moldova.

Domeniile strategice ale proiectului vor fi programele cu profil pedagogic, inginerie, tehnologii informaționale, medicină. Proiectul își propune să unifice sistemul e-admitere, să certifice cadrul național al calificărilor, să crească numărul de programe cu acreditare națională și internațională, să identifice și aprobe un mecanism de finanțare în învățămîntul superior, să crească numărul de parteneriate dintre universitățile publice și agenții economici.

Proiectul urmează a fi implementat timp de 5 ani, pînă în 2025.

 

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii, prunele și cireșele moldovenești

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele și cireșele moldovenești. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Deciziei Comitetului de asociere în Configurația Comerț Republica Moldova – Uniunea Europeană de actualizare a anexei XV la Acordul de Asociere, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.

Agricultorii din Republica Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Țara noastră va beneficia de cote tarifare suplimentare, cu o dublare față de volumul actual pentru struguri, majorare de 50% pentru prune și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe – de 1 500 tone.

Totodată, vor fi majorate volumele de declanșare pentru grîu, orz, porumb și cereale prelucrate, precum și cota la alcoolul etilic.

La rîndul său, Republica Moldova va majora treptat volumul contingentelor tarifare pentru mărfurile originare din UE în cazul cărnii de porc și de pasăre, produselor lactate și zahărului.

 

Republica Moldova va adera la Convenția privind transporturile internaționale feroviare

Republica Moldova va adera la Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF). Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind aderarea țării noastre la respectiva convenție.

Republica Moldova va aplica regulile Convenției pe sectorul de cale ferată de la stația Ungheni pînă la punctul de trecere al frontierei de stat Ungheni-Iași pe distanța de 1 183 metri și sectorul de cale ferată de la stația Giurgiulești pînă la punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați pe distanța de 272 metri, lungimea totală constituind 1 455 metri.

Obiectivul de bază al Convenției COTIF constă în dezvoltarea și consolidarea colaborării în domeniul transportului feroviar, respectarea standardelor internaționale în transportul feroviar, posibilitatea transcrierii scrisorii de trăsură din CIM în SMGS și viceversa, ceea ce va duce considerabil la sporirea volumului transporturilor și, respectiv, a veniturilor obținute de pe urma acestor operațiuni. Totodată, vor fi respectate și normele internaționale ecologice, inclusiv și cerințele de protecție a mediului înconjurător.

Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF) a fost întocmită la Berna, în 1980. În prezent, membri ai Organizației Interguvernamentale pentru Transporturile Internaționale Feroviare sînt 47 de state din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

 

Foștii președinți de Parlament ar putea să nu mai beneficieze de înlesniri la plata pentru serviciile comunale

Foștii președinți de Parlament ar putea să nu mai beneficieze de înlesniri la plata pentru serviciile comunale. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea, în lectura a doua, a unui proiect de modificare a Legii privind statutul deputatului în Parlament.

”Respectiva prevedere legală a fost elaborată cu abatere de la tehnica legislativă. Sintagma «înlesniri la plata pentru serviciile comunale», regăsită în textul legii, pare a fi una vagă, lipsită de claritate, or, limita acestor înlesniri nu poate fi determinată cu certitudine”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Vasile Bolea. În 2017, inițiativa a fost votată în prima lectură.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

 

Republica Moldova va coopera cu statele europene pentru a combate criminalitatea legată de înmatricularea vehiculelor și obținerea frauduloasă a permiselor de conducere

Republica Moldova va coopera cu statele europene pentru a combate criminalitatea legată de înmatricularea vehiculelor și obținerea frauduloasă a permiselor de conducere. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind aderarea țării noastre la Tratatul referitor la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS).

Obiectivele de bază ale Tratatului sînt: acordarea de sprijin în prevenirea, investigarea și urmărirea actelor ilegale împotriva reglementărilor din fiecare stat în parte în domeniul permiselor de conducere, a înmatriculării vehiculelor, a altor fraude cu privire la vehicule.

Sistemul EUCARIS facilitează schimbul rapid de informații între țările europene, este un sistem performant de evidență, compatibil cu exigențele impuse la nivelul UE în domeniul înmatriculării vehiculelor și evidenței permiselor de conducere.

Tratatul a fost adoptat pentru a conjuga forțele în lupta împotriva criminalității internaționale legate de înmatricularea vehiculelor și obținerea frauduloasă a permiselor de conducere prin intermediul schimbului de informații. Tratatul EUCARIS a intrat în vigoare în 2009, fiind deschis tuturor statelor care îndeplinesc condițiile stabilite pentru aderare. În prezent, Tratatul este valabil pentru 34 de state participante.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM