DIN 2022 SE VOR UTILIZA OPERATIUNI DE ADMINISTRARE A PASIVELOR PRIN RASCUMPARAREA ANTICIPATA
Pentru gestionarea datoriei de stat în perioada 2022-2024 au fost stabilite ca obiective specifice dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS), realizarea managementului riscului operațional asociat datoriei de stat și contractarea împrumuturilor de stat externe ținînd cont de raportul cost-risc. Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2022-2024” a fost aprobat în ședința Guvernului, transmite IPN.
Ministerul Finanțelor va realiza acțiuni ce vizează menținerea sub control a portofoliului datoriei de stat prin limitarea expunerii față de riscul valutar, riscul de finanțare și riscul ratei de dobîndă, extinderea maturității portofoliului datoriei și diversificarea bazei instituționale, monitorizarea și evaluarea performanțelor dealerilor primari și alte acțiuni.
În același timp, din anul 2022 se preconizează utilizarea operațiunilor de administrare a pasivelor prin răscumpărarea anticipată (buyback), iar ulterior și a operațiunilor switch.
Pentru a crește accesibilitatea persoanelor fizice la cumpărarea VMS ca instrumente de economisire și în vederea diversificării canalelor de vînzare a acestora, pînă la finele anului 2022 va fi implementată o platformă de tranzacționare în mod direct a VMS.
Sursa: IPN