DIALOG MOLDO-GERMAN

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, întreprinde în aceste zile o vizită de lucru la Berlin. Delegația are planificate pentru 16 și 17 martie mai multe întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Federal al Afacerilor Interne, Cancelariei, Ministerul Afacerilor Externe Federal și cu deputați din mai multe comisii ale Bundestag-ului. Scopul principal al întîlnirilor cu demnitarii germani este consolidarea noii paradigme a securității europene, inclusiv prin conturarea rolului pe care și l-ar putea asuma Republica Moldova în Comunitatea Politică Europeană.

Menționăm că Germania a fost printre primele state care au înțeles rolul Republicii Moldova în asigurarea centurii de securitate a Uniunii Europene la granița cu războiul. Începînd cu 24 februarie 2022, Germania a fost alături de Republica Moldova sprijinindu-i toate eforturile de contracarare a criminalității transfrontaliere stimulate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei: a intervenit pentru a spori mobilitatea poliției naționale și a poliției de frontieră, a furnizat Republicii Moldova generatoare care au permis infrastrucurii critice să continue să funcționeze în orele în care toată țara a rămas fără curent electric. Acum, Germania este unul dintre cei mai activi susținători ai Hub-ul de securitate al Uniunii Europene de la Chișinău, ca parte a cooperării forțelor de ordine.

În timpul întîlnirii de astăzi cu omologul său de la Berlin, Nancy Faeser, ministrul Ana Revenco a declarat: „Prezența noastră la Berlin dovedește că împreună sîntem mai puternici. Și pentru a consolida capacitatea de rezistență a întregii Europe, astăzi, împreună cu ministrul Faeser, vom discuta despre noua paradigmă europeană de Securitate, care include cooperarea strînsă în mai multe domenii, precum schimbul de informații, apărarea, afacerile interne și tehnologiile. Vom discuta și despre rolul Republicii Moldova în asigurarea centurii de securitate a Europei. De asemenea, vrem să identificăm împreună cele mai bune metode de colaborare cu autoritățile germane în vederea consolidării sistemului de migrație și management al frontierelor în conformitate cu prevederile Uniunii Europene”.

Delegația Republicii Moldova se va afla la Berlin pînă la sfîrșitul acestei săptămîni. Pe parcursul următoarelor zile, oficialii moldoveni vor iniția mai multe discuții cu miniștri și deputați ai Bundestag-ului pentru a identifica soluții de adaptare a sarcinilor puse în fața sistemului afacerilor interne, luînd în calcul efectele de lungă durată ale războiului de peste graniță și consecințele pe care le produce deja pentru Europa și în întreaga lume.

Sursa: mai.gov.md