DESPRE CUM O TERMINA CONSILIERII PE PRESEDINTA SANDU

Chiar crede cineva că Biden se gîndește la Moldova?

La fel ca și în cazul predecesorilor ei, firește că ne dorim ca președinta Maia Sandu să izbutească să scoată Republica Moldova din grota în care a aruncat-o Plahotniuc. Din nefericire, însă, trecînd peste erorile intenționate și anticonstituționale ale PAS, nu putem trece cu vederea gafele prezidențiale la nivelurile cele mai înalte. Din ”mai bătrîna noastră expertiză”, constatăm că acei consilieri ”de nădejde decizională” ai domniei sale îi pun un ștreang de gît, făcînd-o să creadă că este un colier cu diamante.

Aici ne vom referi la doar un singur aspect în care, din analiza noastră, președinta Maia Sandu a fost impulsionată de către consilierii săi să se expună PLANETAR în stilul campaniilor electorale vulgare, populiste și dezonorante pentru un politician autentic.

La summitul virtual pentru Democrație 2021, organizat la inițiativa Președintelui SUA, Joe Biden, în discursul rostit, președinta Sandu, printre altele, a spus: „Țara mea, Republica Moldova, merge înainteSuntem hotărîți să investigăm politicienii corupți care au jefuit oamenii noștri în trecut. Dar nu o putem face singuri. În numele multor democrații fragile, vă cer sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața Justiției și restituirea activelor care nu le aparțin”.

Unde-i buba? În primul rînd, președinta Sandu spune că ”Țara merge înainte”. Păi, dacă ”merge înainte”, după cum afirmă, asta sună a ”certitudine prezidențială”. Asta înseamnă că deja există ”soluții naționale incontestabile”! Mai apoi, dumneaei spune că ”suntem hotărîți să investigăm…”. Această afirmație ne dă convingerea că Președinția și guvernarea au și Puterea necesară ca să… investigheze. Pînă aici, totul parcă a fost în regulă, numai că fîrtații care i-au scris, probabil, discursul i-au băgat o strîmbă, ca s-o facă vulnerabilă și nepricepută. Cum? Atunci cînd au făcut-o să citească propoziția ”Dar nu o putem face singuri”. Recapitulînd ce am arătat mai sus, constatăm că ”pricinoșii” consilieri ai domniei sale au pus-o în penibila, dezonoranta postură de șefă a uni Stat neputincios.

Există o rigoare națională definitorie pentru orice națiune: ceri ajutor extern atunci cînd nu te poți apăra singur în fața unei invazii externe! Pentru înfăptuirea actului de Justiție națională, nu milogești ajutor extern de la un forum internațional, așa cum președinta a solicitat ”sprijinul pentru aducerea oficialilor corupți în fața Justiției și restituirea activelor care nu le aparțin”! Aceasta-i o chestiune de ”competență internă”! Acest ”bocet”, căci altfel nu avem cum să-i spunem, este dezonorant în dimensiuni pe care nu doar consilierii președintei Sandu nu-l înțeleg, ci și ”frații români” la fel de corupți politic!

Nu, nu vrem să fim răutăcioși, dar nu avem cum să nu ne întrebăm dacă Biden își mai poate aminti de Moldova? După Filat, alt posibil… Pilat…

Mihai CONȚIU