DEPUTATII AU ADOPTAT DECLARATIA IMPOTRIVA DIZOLVARII PARLAMENTULUI

Parlamentul a adoptat o declarație prin care-și declară dezacordul în privința dizolvării Parlamentului în ședința plenară de vineri, 26 martie.

Textul declarației a fost propus de deputații socialiști (PSRM).

Declarația a fost adoptată cu votul a 54 de deputați ai majorității parlamentare formate din socialiști, cei din Platforma „Pentru Moldova” și Partidul „Șor”.

Potrivit deputatului PSRM Vasile Bolea, respectiva declarație va fi adusă la cunoștința președintelui Maia Sandu și, totodată, aceasta va fi informată că formațiunile parlamentare sînt dispuse să poarte consultări pentru instalarea unui nou guvern.

În declarație se spune că încă n-au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului și că, într-o republică parlamentară, potrivit Constituției, trebuie să existe o relație de echilibru dintre Legislativ și Președinție.

„Luînd act de necesitatea stringentă a învestirii unui Guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economică./ Declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea Președintelui Republicii Moldova”, se spune în declarație.

În emisiunea sa live săptămînală din 26 martie, liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, a declarat că „nu putem organiza alegeri parlamentare anticipate în condiții de pandemie”.

„În plus, în Bugetul de Stat pentru 2021 nu sînt prevăzuți bani pentru alegeri anticipate. Și socialiștii nu vor vota alocarea de bani de la Buget pentru alegeri pînă a cumpăra vaccinuri și a da bani pentru fanteziile electorale ale președintelui și a celor de la PAS”, a declarat Dodon.

Deputații PSRM și din „Pentru Moldova”, care-l propun pe Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru, au anunțat că nu vor merge astăzi la consultările inițiate de șeful statului, Maia Sandu, referitoare la instalarea unui nou guvern. Ei au cerut amînarea discuțiilor pentru altă zi.

Sursa: sputnik.md