DELEGATIA MOLDOVEI IN CUC CONDAMNA RETINEREA A DOI POLITISTI DIN DUBASARI

Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Dubăsari au fost reținuți ieri,15 iulie, de forțele transnistrene. Ei fost opriți în trafic de către reprezentanți ai „mgb”-lui, pe drumul între Doroțcaia și Grigoriopol, apoi duși cu forța la sediul „mgb”-ului din Grigoriopol. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) condamnă aceste acțiuni, pe care le califică drept absolut ilegale și, alături de autoritățile naționale, a inițiat măsurile necesare pentru eliberarea necondiționată a cetățenilor vizați.

Potrivit unui comuniat de presă al delegației Republicii Moldova în CUC, „incidentul grav cu implicarea a doi angajați ai Inspectoratului de poliție Dubăsari produs în Zona de Securitate în moment ce Comisia Unificată de Control își ținea lucrările, a accentuat că Tiraspolul sfidează totalmente atît actele operațiunii de menținere a păcii pe rîul Nistru, cît și drepturile fundamentale ale omului”.

În cadrul întrunirii CUC din 15 iulie la Bender, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea de a examina problema ce vizează prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri” în Zona de Securitate, ca element de risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor.

În context, a fost readus în atenție subiectul ce presupune efectuarea unei analize a situației create în Zona de Securitate, începînd cu 1 mai 2019, cînd partea transnistreană a recurs la suplimentarea forțelor „grănicerești”, atribuindu-le abuziv competențe de control asupra cetățenilor. Inițiativa de a lua o decizie în privința acestei probleme aparține delegației Federației Ruse, care a lansat-o încă în iulie 2019. Fiind respins constant de partea transnistreană, subiectul așa și nu a ajuns pe agenda oficială a Comisiei, iar delegația Federației Ruse l-a retras cu mai mult timp în urmă, invocînd necesitatea unor consultări suplimentare. La ședința din 15 iulie, reprezentanții Federației Ruse au susținut că nu sînt gata să discute tema pe care tot ei au inițiat-o.

Și în privința propunerii delegației Republicii Moldova de a include în ordinea de zi subiectul privind activitatea forțelor „grănicerești” în Zona de Securitate, delegația Federației Ruse a invocat nevoia de consultări suplimentare, iar exponenții Tiraspolului au respins categoric discutarea acestei probleme.

Comisia a reușit să aprobe un plan de acțiuni menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, situate în preajma localității Vadul lui Vodă. Ca rezultat al acțiunilor care vor fi realizate pînă la finele anului curent, postul de pe malul stîng va fi reamplasat astfel încît să fie deblocată artera de circulație pe traseul Coșnița – Bălăbănești și să nu existe obstacole pentru deplasarea cetățenilor și a mijloacelor de transport.

Sursa: IPN