DELEGAŢIA TRANSNISTREANĂ A REFUZAT REPETAT INCLUDEREA ÎN AGENDĂ A SUBIECTELOR PRIVIND LIBERA CIRCULAŢIE ÎN ZONA DE SECURITATE

Biroul pentru reintegrare a informat că ieri a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.

În debutul şedinţei, partea moldovenească şi-a reiterat îngrijorarea în legătură cu menţinerea de către structurile de forţă ale Tiraspolului a practicii de creare a obstacolelor neîntemeiate în calea liberei circulaţii a persoanelor în Zona de securitate, precum şi sporirea controlului asupra cetăţenilor care locuiesc în ZS şi activează în administraţia publică-locală a Republicii Moldova şi a reprezentanţilor operaţiunii de pacificare.

În acest sens, a fost propusă includerea în agenda şedinţei a subiectului ce ţine de asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor în Zona de securitate, însă reprezentanţii transnistreni au respins vehement propunerea, fapt ce a dus iarăşi la blocarea aprobării ordinei de zi.

Mai mult ca atît, Delegaţia Republicii Moldova a atras atenţia asupra faptului că activitatea Comisiei rămîne a fi blocată şi din cauza că în cadrul şedinţelor CUC din 26 iunie şi 3 iulie 2014, reprezentanţii transnistreni au insistat de a aproba introducerea în or. Bender a unui contingent suplimentar de militari, fapt care contravine hotărîrilor CUC şi ar destabiliza situaţia în or. Bender (Raion cu regim sporit de securitate).

În lipsa consensului, co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse, a propus suspendarea şedinţei şi reluarea discuţiilor la următoarea reuniune a CUC, care urmează să aibă loc pe data de 13 noiembrie.

Sursa: Moldpres