DECLARATIILE DE PRESA ALE PRESEDINTEI MAIA SANDU DUPAINTREVEDEREA CU PRESEDINTELE CONFEDERATIEI ELVETIENE, IGNAZIO CASSIS

Domnule Președinte Cassis,

Mă bucur să vă salut în această vizită de lucru, care marchează o premieră istorică în relațiile dintre țările noastre. Este pentru prima oară cînd un Președinte al Confederației Elvețiene vizitează Republica Moldova.

E simbolic că acest lucru se întîmplă în anul în care marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Elveția.

Țările noastre au dezvoltat o cooperare foarte bună în acești ani. Elveția se numără printre cei mai de importanți parteneri bilaterali ai Republicii Moldova. Biroul pentru Cooperare și Dezvoltare al Elveției, care activează în țara noastră din anul 2000, a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esențiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migrația.

Datorită sprijinului elvețian, avem servicii mai bune în domeniul urgenței pediatrice și al sănătății mintale în Moldova. Proiectele de infrastructură locală sprijinite de Elveția au adus apă potabilă în casele a zeci de mii de moldoveni.

Elveția a sprijinit dezvoltarea învățămîntului profesional tehnic în Moldova și a oferit donații generoase de echipamente medicale țării noastre pentru gestionarea pandemiei Covid-19. Vă sîntem foarte recunoscători pentru acest ajutor generos.

Domnule Președinte,

Mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace, pentru a discuta extinderea cooperării noastre. Din păcate, de aproape o lună, regiunea noastră trăiește cu realitatea războiului alături.

Războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei a adus instabilitate și multă durere oamenilor din țara vecină. Din prima zi a conflictului, Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară și a chemat la restabilirea păcii.

Republica Moldova a deschis hotarele sale pentru a adăposti oamenii din țara vecină, care fug de război. Peste 360 de mii de oameni din Ucraina au intrat în Republica Moldova din 24 februarie. Aproximativ 100 de mii au rămas aici, în Republica Moldova.

Moldovenii ajută refugiații din Ucraina cu inima deschisă, dar avem resurse limitate și numărul mare al refugiaților pune presiune pe sistemul de stat și pe capacitățile țării noastre. Am cerut ajutorul partenerilor, al comunității internaționale, pentru sprijin în gestionarea fluxului de refugiați, dar și în relocarea refugiaților care doresc să plece mai departe.

Vreau să mulțumesc, în acest context, țării Dumneavoastră pentru ajutorul umanitar destinat refugiaților ucraineni. Apreciem, de asemenea, decizia Elveției de a aloca sprijin pentru comunitățile locale din Moldova care găzduiesc refugiați, prin intermediul programului Migrație pentru Dezvoltare.

Domnule Președinte Cassis,

Războiul din Ucraina are loc chiar la hotarul Republicii Moldova. Acest conflict va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din Moldova. Antreprenorii noștri simt deja aceste efecte. Importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămîne complicată.

În acest context, deschiderea piețelor alternative - cum ar fi cea a Elveției - pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova.

Domnule Președinte,

În cei 30 de ani de relații între țările noastre, Elveția a demonstrat de multe ori că este un partener de încredere al Republicii Moldova - un partener generos, consecvent și deschis.

Dorim să extindem cooperarea noastră bilaterală și în alte domenii. Ele includ prevenirea și combaterea corupției, cooperarea agențiilor specializate din țările noastre pentru recuperarea activelor rezultate din fraude.

De asemenea, cred că avem un potențial mare de cooperare în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, cercetării, politicii medicamentelor, protecției mediului și celui de securitate. 

Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora.

Republica Moldova a ales calea dezvoltării democratice, după model european. Vrem să construim o țară competitivă, prosperă și inovatoare, o țară care investește în oamenii săi. În acest sens, preluarea bunelor practici și experienței Elveției este foarte utilă pentru noi.

Timpurile pe care le trăim, de asemenea, dovedesc importanța viziunii antreprenorului elvețian Henry Dunant, fondatorul Crucii Roșii - crearea de societăți de ajutor voluntar în toate țările pentru prevenirea și atenuarea suferinței în timpul războiului și pe timp de pace, fără distincție de rasă sau credință.

Pentru Elveția, promovarea și consolidarea dreptului internațional umanitar se numără printre prioritățile sale de politică externă. Convențiile de la Geneva, ratificate și de Republica Moldova, reprezintă un angajament universal față de o umanitate comună. Ele formează nucleul dreptului internațional umanitar, care îi protejează pe cei mai vulnerabili în conflictele armate și care au salvat milioane de vieți în ultimele decenii.

Acum, mai mult decît oricînd, în lume și în regiunea noastră trebuie să prevaleze cultura dialogului și a păcii. Avem nevoie de pace pentru realizarea tuturor planurilor noastre de dezvoltare și de cooperare.

Trebuie să ne unim eforturile pentru a opri războiul. Trebuie să facem acest lucru cu grijă, solidaritate și ajutor reciproc. Datorăm acest lucru, înainte de toate, oamenilor din Ucraina.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26