DECLARATIA CU PRIVIRE LA RECUNOASTEREA CARACTERULUI CAPTIV AL CURTII CONSTITUTIONALE
În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a adoptat inițiativa PSRM – Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale.
Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat de la tribuna Parlamentului că acest document a fost elaborat în urma adoptării de către Înalta Curte a deciziei din 15 aprilie cu privire la existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.
Potrivit textului Declarației, Parlamentul urmează să nu recunoască decizia CC din 15 aprilie și să acorde vot de neîncredere judecătorilor constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.
În opinia PSRM, Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență și practicile instituțiilor internaționale. De asemenea, CC a ignorat avizul Comisiei de la Veneția și a permis președintelui țării dizolvarea Parlamentului, în pofida existenței tuturor elementelor necesare pentru învestirea Guvernului.
”Judecătorii constituționali numiți au admis în mod repetat derapajul constituțional și fentarea Constituției. Noi, deputații, avem obligația de a nu admite deraierea țării spre dictatură, edificînd statul de drept și democrația în Republica Moldova. Avînd în vedere poziția consolidată a Secretarului General al Consiliului Europei, precum și a Comisiei de la Veneția, care califică dizolvarea Parlamentului drept o măsură extremă de ultim recurs, atestăm caracterul abuziv al avizului CC din 15 aprilie”, se menționează în Declarație.
Potrivit PSRM, decizia CC a acutizat criza politică și constituțională și este orientată spre uzurparea puterii în stat.
VLAD BATRÎNCEA: CURÎND CURTEA CONSTITUȚIONALĂ VA DECIDE ȘI TIMPUL DE AFARĂ!
Curtea Constituțională din Republica Moldova și-a asumat competențele Guvernului și a Parlamentului, iar acest lucru este inadmisibil. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, în plenul Legislativului, în timp ce a fost dezbătută Declarația privind statul capturat, prin care se cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale.
Vicepreședintele Parlamentului spune că președintele țării a mimat consultările cu fracțiunile parlamentare, atunci cînd a înaintat candidații la funcția de premier, iar judecătorii Curții Constituționale (CC) nu au ținut cont de acest fapt în decizia privind dizolvarea Parlamentului.
„Constituția spune că Președintele are dreptul să înainteze un candidat la funcția de premier, atunci cînd are sprijin politic. Ce aprobă Parlamentul: premierul, componența Guvernului și programul. Parlamentul este instituția de bază. Parlamentul votează legi, bugetul, asigură stabilitatea politică pentru un Guvern. Noi sîntem ostaticii ambițiilor politice unei singure persoane, care crede că după parlamentare anticipate trebuie să obțină cît mai mulți deputați”, a declarat Batrîncea.
Socialistul mai spune că rolul jurisprudenței constituționale este de a interpreta o procedură legală, neprevăzută expres de Constituție.
„A făcut multă lumină Curtea? Curînd CC va decide și timpul de afară. CC a decis și competențele Guvernului, subiecte financiare.
Ce treabă are CC cu acorduri de finanțare, credite asumate de Guvern? CC și-a asumat rolul Guvernului, Parlamentului. Președintele Sandu în campania electorală a fost întrebată cum va implementa promisiunile generoase, dacă nu are susținere în Parlament. A zis clar că avem CC și ne clarificăm cu Parlamentul. Nu e o declarație abuzivă?”, a mai declarat deputatul PSRM.
Vlad Batrîncea s-a arătat indignat și de faptul că președintele țării, în cadrul vizitelor sale în UE, cere susținerea oficialilor europenei pentru a modifica Constituția și a-i oferi președintelui țării mai multe competențe.
„În cancelariile europene vorbește despre reformele constituționale. Că iată trebuie de dat președintelui mai multe atribuții. Oare reforma constituției nu trebuie să fie discutată aici în parlament? Nu trebuie trecută prin referendum. Nu, noi mergem undeva să decidem. Alte canelării trebuie să decidă reforma Constituției Republicii Moldova”, spune Batrîncea.
NICOLAE PASCARU: AM CERUT SĂ FIU INFORMAT ÎN BAZA CĂROR TEMEI A FOST OFERITĂ PAZA DE STAT PENTRU DOMNICA MANOLE
Deputatul PSRM, Nicolae Pascaru, a cerut explicați de la Președinție și SPPS în baza căror temei președintele Curții Constituționale Domnica Manole a primit pază de stat.
“Cu un salariu de 45 de mii de lei, o pensie de 21 de mii de lei, afaceri și proprietăți de milioane, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a cerut și pază de stat plătită de către cetățeni. A cerut pentru că i s-a năzărit că ar fi urmărită de persoane necunoscute. Maia Sandu imediat a dat indicații la SPPS să i se ofere paza de stat, dar se pare că au fost încălcate normele legale în luarea acestei decizii. Anume de aceasta, am depus astăzi două interpelări către Președinție și Serviciul Protecție și Pază de stat, în care am cerut să fiu informat, pînă în 28 aprilie, în baza căror temei de fapt și de drept a fost oferită paza de stat pentru Domnica Manole”, a scris Pascaru pe Facebook.
Amintim că după decizia din 15 aprilie, prin care CC a permis dizolvarea Parlamentului, președintele instituției, Domnica Manole a primit pază de stat.