Declarații greu de imaginat la o televiziune rusă: ”Trebuie să-l schimbăm pe Putin. Cu regimul actual, nu ne vom putea întoarce în Europa”

În cadrul unui talk-show organizat la postul NTV, Boris Nadejdin, 50 de ani, președintele Institutului de Proiecte Regionale și Legislație, a declarat că rușii trebuie să-și schimbe conducerea politică dacă vor să scape de sancțiuni și să restabilească relații cu țările europene. Moderatorii au încercat din răsputeri să-l oprească, apoi au cerut o pauză de publicitate, scrie Blick, citat Libertatea.ro.

„Cu regimul politic actual, nu ne vom putea întoarce în Europa. Trebuie să alegeți o altă conducere a țării, care va opri această poveste cu Ucraina și va reconstrui relații normale cu țările europene”, a declarat Nadejdin, la emisiunea „Punctul de întîlnire” de la NTV, televiziune proguvernamentală, fondată în 1993 și controlată de Gazprom Media din 2001.

Boris Nadejdin: ”La alegerile prezidențiale de anul viitor, trebuie să cîștige altcineva, nu Putin. Alegeți altceva și totul va fi bine!”

Momentul i-a șocat pe moderatori. Unul a vorbit peste invitatul său și a spus că rușii nu îl vor asculta pe Nadejdin și vor face contrariul, ”îl vor realege pe Putin pentru un al cincilea mandat, pînă în 2030”. Cealaltă gazdă a solicitat imediat o pauză de publicitate.

În 2021, constituția Federației Ruse a fost modificată, astfel încît să îi permită actualului lider de la Kremlin, 70 de ani, să fie ales pentru încă două mandate și să conducă Rusia pînă în 2036.

Născut la Tașkent, în Uzbekistan, Boris Nadejdin, fost deputat în Duma de Stat (1999-2003), a fost un apropiat al lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse, ucis în 2015, în cel mai mediatizat asasinat de la sosirea lui Vladimir Putin la putere. Nadejdin s-a opus invaziei ruse în Ucraina și a cerut negocieri pentru a pune capăt conflictului. A criticat strategia de război, declarînd că era imposibil să învingi cu metode „de război colonial”. În Ianuarie, el a declarat că „operațiunea specială a fost o greșeală catastrofală. Suntem într-o fundătură”.

Vladimir Soloviov, principalul propagandist de la postul Rusia 1, a cerut chiar arestarea lui Nadejdin din cauza poziției sale publice la adresa „operațiunii speciale”. Nu sunt disponibile informații dacă Nadejdin se confruntă cu repercusiuni pentru ultimele sale declarații.

IOAN Itzak 28.05.2023 - 15:16

De ura lumii nu vor scăpa în vecii vecilor ! Moderatorii de azi, imediat ce îl vor vedea pe Putin împăiat, vor striga ca mușcați de șarpe că ei tot timpul l-au urât pe Putin, doar că ei trebuiau să ”urmeze” ordinele...