De la începutul războiului, Armata ucraineană a doborît peste 2.000 de rachete balistice şi de croazieră ruse

Ministerul ucrainean al Apărării a estimat, Luni, la peste 2.000 numărul rachetelor balistice şi de croazieră ruseşti doborîte de forţele ucrainene de la începutul războiului de agresiune declanşat de Moscova la 24 Februarie 2022, relatează EFE.

Într-un mesaj pe reţeaua X (ex-Twitter), Ministerul scrie că "mai mult de 2.000 de rachete de croazieră şi balistice au fost doborîte de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei şi că acesta este rezultatul muncii titanice a apărătorilor aerieni ucraineni".

"Mii de vieţi au fost salvate de sistemele moderne de apărare antiaeriană furnizate de partenerii noştri", adaugă instituţia de apărare de la Kiev.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării avertizează că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja populaţia de teroarea rusă."Pentru că infrastructura civilă rămîne principala ţintă a atacurilor ruseşti", subliniază acesta.
Zece persoane au fost rănite Luni de fragmente ale rachetelor ruseşti doborîte de antiaeriana ucraineană la Kiev, o nouă dovadă, potrivit Ucrainei, a nevoii sale "urgente" de sisteme de apărare antiaeriană din partea Occidentului, notează AFP.

Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele săptămîni, vizînd în special infrastructura energetică, ca represalii la atacurile ucrainene asupra regiunilor sale de frontieră. Acesta este al treilea atac aerian asupra Kievului în ultimele cinci zile, notează AFP.

Potrivit informaţiilor preliminare, ruşii ar fi atacat Luni dimineaţă Kievul cu rachete hipersonice Zircon sau Onyx, care au fost lansate din Crimeea ocupată , informează agenţia de presă Unian.

Faptul că rachetele ruseşti au ajuns din Crimeea ocupată la Kiev este un semnal alarmant, a afirmat căpitanul în rezervă de gradul I Andrei Rîjenko, fostul şef adjunct al Statului Major al Marinei ucrainene, la postul TV Kiev.

El a subliniat că se va putea spune ce fel de rachete au fost utilizate în atac după ce vor fi fost analizate fragmentele acestora.

"Se presupune că ar putea fi vorba de Zircon sau de Onyx-M. Raza lor de acţiune le permite să fie lansate din Nordul Crimeei şi să ajungă la Kiev. Acestea au o viteză mare de zbor. Dacă se va dovedi că este Zircon, atunci viteza sa este de aproximativ 5-7 km pe secundă. Din cîte ştiu, este pentru prima oară cînd rachete lansate din Crimeea lovesc Kievul. Şi acesta este un semnal alarmant", a declarat Andrei Rîjenko.
Racheta Zircon face parte dintr-o nouă generaţie de arme ale Rusiei, iar Moscova a declarat, în repetate rînduri, că aceasta are o raza de acţiune de 1.000 km şi se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decît viteza sunetului.

"Noi nu încetăm să repetăm că Ucraina are nevoi de mai multe sisteme de apărare antiaeriană", ceea ce este sinonim cu "securitatea", a insistat Luni Volodimir Zelenski.
Ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, a reluat acelaşi mesaj, îndemnînd la livrarea de sisteme antiaeriene americane Patriot "capabile să respingă orice atac rusesc".
Dar un important ajutor american este în continuare blocat în Congres din cauza opoziţiei între republicani şi democraţi. Or, Joe Biden şi Administraţia sa vor să se ajungă la un vot favorabil cît mai repede posibil.

"Ucraina are nevoie de ajutorul nostru acum. Nu e nici un moment de pierdut", a transmis pe reţeaua X ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, citată de AFP.

Pe teren, Armata ucraineană trebuie să facă faţă unei penurii de muniţii şi de oameni, în timp ce Armata rusă cîştigă teren, în pofida pierderilor umane, consemnează agenţia de presă franceză.