De ce isi pune Kim Jong-un bodyguarzii sa alerge pe linga masina si ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care il pazesc

În rarele ocazii în care Kim Jong-un a fost în atenția lumii întregi, un detaliu a stîrnit curiozitate: bodyguarzii lui aleargă pe lîngă limuzina cu care circulă el.

Viața lui Kim este învăluită în mister, iar gărzile sale de corp rămîn o sursă de fascinație interminabilă. În timpul vizitei lui Kim la Singapore, unde s-a întîlnit cu fostul Președinte american Donald Trump, imaginile cu cei 12 bodyguarzi ai lui Kim care alergau pe lîngă mașină au făcut senzație.

În cartea „Marele succesor: destinul perfect al strălucitului tovarăș Kim Jong Un”, Anna Fifield, șefa biroului Washington Post din Beijing, spune că Președintele din Corea de Nord a preluat ideea scutului uman din jurul mașinii sale dintr-un film cu Clint Eastwood - In the Line of Fire.

În acest film, Eastwood interpretează rolul unui agent secret aflat în serviciul lui John F. Kennedy, cînd acesta a fost asasinat în 1963. Personajul lui Eastwood și alți agenți aleargă pe lîngă mașina Președintelui. Fifield spune că liderul Nord-coreean ar fi văzut filmul cînd era copil și l-a marcat.

A deveni gardă de corp pentru liderul Nord-coreean este extrem de dificil. Lee Yeong Guk, fost bodyguard al tatăl lui Kim, Kim Jong-il, a spus că este „mai ușor să treci prin urechea unui ac”. Recruții sunt aleși dintre militari și trebuie să treacă prin mai multe teste. Sunt analizate la sînge starea de sănătate, aspectul, personalitatea și originea familiei, spune Fifield.

De asemenea, un bodyguard nu trebuie să fie mai înalt decît Președintele, o condiție destul de greu de îndeplinit avînd în vedere că acesta are în jur de 1,70 m. În plus, trebuie să stăpînească mai multe tehnici de arte marțiale.