DE CE ŞI CUM TRĂIESC OAMENII DE AICI MAI MULT DECÎT NOI

Se pare că locul sfinţeşte omul

Dacă ajungi în Peninsula Nicoya, Okinawa, Sardinia sau Loma Linda, vei fi surprins să vezi oameni care au peste 100 de ani. Sănătoşi, rumeni în obraji, care se mişcă mai repede decît tine şi care se plîng de dureri mai puţin decît tine. Şi oamenii aceştia nu sînt 2-3, izolaţi şi incluşi în articolele ziarelor pentru performanţa lor de a trăi mult şi bine, ci sînt foarte mulţi. De ce? Pentru că în zonele astea populaţia este mai longevivă decît în alte părţi ale lumii.

Nu o spunem noi, ci Dan Buettner, care a făcut un studiu despre „zonele albastre” ale lumii, adică locurile în care oamenii sînt mai sănătoşi şi trăiesc mai mult decît noi, cei care locuim printre betoane şi fabrici. Aici se trăieşte mai bine nu datorită vreunui elixir al tinereţii ori al vreunui tratament revoluţionar. Depresia, cancerul şi alte boli sînt rar întîlnite graţie unui cumul de elemente fericite.

Aceste elemente, spune el în urma cercetărilor, ţin de un trai simplu şi sănătos. Prin asta înţelegem reducerea stresului, consumul alimentelor bogate în antioxidanţi, şi bucuria de a avea familii închegate şi liniştite. Sună a sfat superficial şi greu de aplicat în detaliu, însă tot Buettner a formulat cîteva sfaturi mai practice prin care să înţelegem mai bine cum se joacă locuitorii zonelor albastre cu viaţa veşnică.

  1. Mişcă-te natural. Fii activ fără să te gîndeşti la asta. Foloseşte situaţiile incomode ca urcatul pe scări, curăţenia, mutatul lucrurilor prin casă. Mergi cît mai mult pe jos.
  2. Păstrează-ţi 20% din stomac gol. Altfel spus, nu mînca pînă nu mai poţi. Pune-ţi mîncarea în farfurii mici şi nu mînca niciodată în maşină, în picioare, în faţa frigiderului sau pe fugă.
  3. Mănîncă mai multe legume, în special orez, tofu sau nuci – două mîini de nuci în fiecare zi fac minuni.
  4. Bea vin roşu!
  5. Setează-ţi un scop în viaţă. Gîndeşte-te bine ce vrei de la tine şi, în fiecare dimineaţă, scrie ce vrei să faci în ziua respectivă. Învaţă mereu să faci lucruri noi.
  6. Fă-ţi timp să te eliberezi de stres – măcar 15 minute în fiecare zi departe de orice zgomot.
  7. Fă parte dintr-o comunitate (spirituală ori cu care să poţi discuta lucruri despre tine).
  8. Pune-i pe cei dragi pe primul loc şi organizează tot felul de mici „ritualuri”, întîlniri şi obiceiuri în familie, care să vă facă să vă bucuraţi de timpul petrecut împreună.
  9. Alege-ţi „tribul” potrivit. Altfel spus, încearcă să faci parte din grupuri care au interese comune cu ale tale. Se pare că asta îţi va îmbunătăţi cu mult starea de bine.

Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre cum să îţi îmbunătăţeşti viaţa după modelul celor care trăiesc în „zonele albastre”, poţi citi cartea lui Dan Buettner sau poţi să iei în considerare studiul lui Aubrey de Grey, care spune că a găsit tratamentul minune prin care putem supravieţui cel puţin 140 de ani.

Harta zonelor albastre:

 De ce_journal-aarpinternational-org copy.jpg

Articol scris de GQ ROMÂNIA