DE CE BETIVII SPUN INTOTDEAUNA ADEVARUL

Specialiştii explică ce se întîmplă cînd mintea raţională ameţeşte, iar fluxul de neuroni devine extrem de lent

Copiii şi beţivii spun întotdeauna adevărul. Mecanismele care funcţionează în creierul lor şi ţin minciuna la distanţă sînt explicabile ştiinţific.

„In vino veritas“ („În vin se află adevărul“), spuneau latinii. În schimb, psihologii nu se lasă pradă emoţiilor şi spun că alcoolismul este o boală cronică. Mulţi oameni folosesc zilnic acest drog pentru a le schimba dispoziţia, iar alţii pentru a putea face faţă unor probleme. Dar ce se întîmplă în organism atunci cînd consumăm alcool? „Mintea ta raţională ameţeşte, fluxul între neuroni devine mai lent, astfel încît omul simte mai puţin, observă mai puţin şi îşi aminteşte şi mai puţin. Cînd nu vezi clar realitatea, eşti binedispus. Alcoolul are proprietatea de a anula frica de consecinţe“, spune psihologul român din Constanţa Iuliana Fulaş.

Spontan şi curajos

Ce face, de fapt, alcoolul? Ameţeşte acea parte a minţii tale care conţine toate blocajele şi toate limitările tale. De exemplu, tot ce ţi s-a spus că nu eşti în stare să faci, că nu trebuie să faci sau că nu este bine sa faci. Cînd consumi alcool, adevărata ta personalitate iese la suprafaţă şi este spontană şi curajoasă. Dacă asupra ta nu ar fi intervenit societatea care ţi-a spus cum să gîndeşti, dacă nu ar fi intervenit criticile, eşecurile, educaţia rigidă, tu ai fi exact aşa cum eşti cînd alcoolul îţi ameţeşte mintea: liber în exprimare. Cînd eşti ameţit, nu-ţi mai pasă că nu eşti frumos sau că nu trebuie să spui lucrurilor pe nume, mai ales cele care deranjează. Educaţia nu mai funcţionează atunci cînd consumi alcool. „Te simţi deodată liber, îţi lauzi adevărata ta personalitate, dar într-un mod greşit“, este de părere psihologul.

Inocenţa celor mici

La fel ca şi beţivii, copiii spun întotdeauna adevărul. Ei se nasc inocenţi şi nu au capacitatea de a minţi. Asupra lor nu au intervenit criticile, educaţia rigidă, eşecurile. Societatea încă nu i-a învăţat cum să gîndească şi din această cauză ei gîndesc liber. Nu ştiu ce este ce e răutatea, egoismul. Şi de aceea ei spun tot ce le trece prin cap. Nu ştiu să mintă pentru a-i proteja pe ceilalţi. Minciuna, ca orice altă lecţie, se învaţă.

Mariana IANCU, Adevărul.ro