De ce ”bașkanul Șor” și nu unul proeuropean?

Moscova conduce campania electorală din Găgăuzia

Mihai CONȚIU

Pe data de 20 Aprilie, dată la care ex-deputații socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au înaintat un proiect de lege pentru oficializarea limbii ruse și cînd Parlamentul European a votat rezoluția de sancționare a lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor, în contextul alegerilor pentru funcția de bașkan al Găgăuziei, Ilan Șor a grăit pentru poporul moldovenesc astfel:

”Atunci cînd veți merge, în 30 Aprilie, la secțiile de votare și veți vota pentru candidatul Partidului ȘOR, Evghenia Guțul, voi mă alegeți, în calitate de bașkan, și pe mine, și întreaga echipă a Partidului ȘOR. Asta pentru că noi toți împreună, chiar a doua zi, vom sufleca mînecile și vom îndeplini programul pe care vi l-am promis. V-am dat cuvîntul meu că, în perioada mandatului de bașkan, în economia găgăuză, va fi investit jumătate de miliard de euro. V-am dat cuvîntul că voi renova toată infrastructura – drumuri, iluminat, parcuri, scuaruri. V-am dat cuvîntul că, timp de doi ani, vom majora cu 30 la sută salariile bugetarilor și pensiile. V-am dat cuvîntul că voi construi aeroport și pentru toate acestea port răspundere personală”.

Observați că acest mafiot vorbește doar despre ”răspundere personală”, nu și despre ”răspunderea penală”, ”iar muștele lui votante” îl aplaudă! Aplaudacii lui Șor parcă ar spune: ”Bine, ne-ai violat o dată, dar mai încearcă, că poate vom simți ceva mai tare pînă la urmă!”

Totodată, mafiotul Șor a mai spus că echipa lui va demonstra, încă o dată, că, împreună cu locuitorii autonomiei, poate transforma Găgăuzia într-un plai de vis.

Privitor la amestecul rusesc brutal în alegerile din Găgăuzia, constatăm că Centrul de campanie electorală de la Kremlin nici nu se ferește să-și nege existența și dorința de a-și consolida un nou front rusesc în această regiune, sub conducerea viitorului bașkan. Așa cum notam și într-un articol precedent, toate discursurile candidatului și ale susținătorilor lui sunt scrise la Moscova, lor rămînîndu-le sarcina să le memoreze.

Vă reamintim că, în sprijinul candidatei Evghenia Guțul, interpretul rus Filip Kirkorov a spus că aceasta, Partidul ȘOR și Ilan Șor vor transforma Găgăuzia într-un plai de vis. La rîndu-i, interpretul Stas Mihailov a declarat că ”va veni vremea cînd și Găgăuzia va deveni un plai de vis, iar cel de-al treilea interpret rus, Nikolai Baskov, a spus că ”…datorită eforturilor prietenilor mei, Ilan Șor și Evghenia Guțul, Găgăuzia va deveni un adevărat plai de vis”. După cum ați citit mai sus, tot în același ton, ”bașkanul” Șor promite că poate transforma Găgăuzia într-un plai de vis.

Dezonorant și dramatic pentru stabilitatea social-politică internă e faptul că rușii, prin intermediul lumii criminale a lui Șor pot cîștiga în Găgăuzia. Rușii, cu ajutorul criminalilor vor să cucerească Ucraina, iar Republica Moldova tot cu astfel de nelegiuiți! Mă mir  că, în acest scop, nu l-au scos din mînecă și pe Pușkin!

Avînd parte de o libertate mediatică și politică imposibil de acceptat legal într-o Țară cu adevărat democratică, în Republica Moldova, Țară candidată la integrarea în UE, Șor și-a creat un stat paralel sub propria-i comandă, care-i pusă exclusiv în slujba rușilor. Practic, fără menajamente, trebuie să recunoaștem că acest individ a prostituat, a corupt și și-a fidelizat zeci de mii de moldoveni ignoranți și fanatici care i-au devenit complici chiar și voluntari acestui bandit care ar trebui să putrezească în pușcărie pentru nelegiuirile sale.

El a fost lăsat să devină dintr-un mare bandit într-un fel de Mesia binecuvîntător al celor mulți, săraci, proști și ușor de cumpărat cu bani mărunți din cei furați de el. Cine-i va mai recupera moral pe acești moldoveni care habar nu au cît de mult îi disprețuiește Șor? Care guvernare? Nici una, cred! Orice partid care pîndește să ajungă la guvernare, pîndește și continuitatea prostiei colective complice, căci fără aceste turme umane nu ar mai fi cu putință să ajungă la Putere orice neisprăvit ori nelegiuit!

În mod normal, la ora actuală, Găgăuzia trebuia să fie una dintre cele mai proeuropene regiuni ale Țării. Am mai notat, altădată, despre avantajele și prioritățile de care se bucură această regiune din partea UE și chiar a României, în particular, motiv pentru care nu mai revin.

Dintotdeauna, problemele au stat nu în găgăuzii simpli, ci în liderii lor politici care știu cui și cu cît să se vîndă. Toți bașkanii de pînă acum au fost ”unși” cu binecuvîntarea Moscovei. Toate guvernările de la Chișinău au tratat regiunea găgăuză cu prudență și teamă față de protectoratul rusesc de care s-a și se bucură, de parcă nu ar fi un teritoriu inalienabil al Statului Republica Moldova.

Toți guvernanții au acceptat Găgăuzia pro-rusească pentru că au avut nevoie de voturile găgăuzilor. Guvernările de la Chișinău i-a lăsat pe bașkani de capul lor, iar aceștia le-au asigurat voturile.

Actualii guvernanți, însă, nu doar că nu au fost în raporturi bune cu actualul bașkan, dar nu au nici măcar un candidat la acest post, din partea PAS, în alegerile care urmează. Asta înseamnă că PAS nu a avut soluții politice, sociale și civice de deșteptare a mai-marilor găgăuzi din ”somnul rusesc odihnitor și prosper”.

Actualmente, Găgăuzia a ajuns să fie un fel de Transnistrie, iar asta în condițiile în care dacă exista înțelepciune și voință politică viitorul bașkan trebuia să fie unul proeuropean, ca și actualii guvernanți!