DE ASTĂZI, CETĂȚENII SE POT ÎNREGISTRA PENTRU A BENEFICIA DE COMPENSAȚII ÎN PERIOADA RECE

De astăzi, cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md pentru a beneficia de suport financiar din partea statului, în sezonul rece 2023-2024. Autoritățile au lansat astăzi programul „Ajutor la contor”, transmite MOLDPRES.

În timpul unei conferințe de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că vor beneficia de compensații doar cetățenii care se vor înregistra în sistem. „În acest an, persoanele vor beneficia de două tipuri de compensații – în factură și sub formă monetară – ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA), în sumă de 800 de lei, pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbune. Pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece, cetățenii se pot înregistra în sistem începînd de astăzi și pînă pe 25 noiembrie. Procesul este foarte simplu și durează circa 15 minute. Cei care nu dispun de tehnică sau internet se pot adresa pentru ajutor la bibliotecari sau asistenții social. Totodată, persoanele pot suna și adresa toate întrebările la numărul 0 8000 5000. Informațiile incluse pe platformă vor fi verificate în nouă baze de date naționale. Valoarea compensațiilor va depinde de venitul familiei, consumul istoric, membrii familiei, etc.”, a spus Alexei Buzu.

Prezent la eveniment, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Jānis Mažeiks, a specificat că, deja al doilea an consecutiv, UE ajută Guvernul să ofere suport cetățenilor. „Uniunea Europeană este aproape de cetățenii Republicii Moldova. Astfel, au fost găsite resursele necesare pentru a sprijini Moldova, țară care, după Ucraina, a avut cel mai mult de suferit în urma războiului. Anul trecut, peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensații în perioada rece a anului”, a afirmat oficialul.

De asemenea, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova, Daniela Gasparikova, a remarcat că „organizația va continua să ofere suport Guvernului în procesul de tranziție energetică, care țintește reducerea vulnerabilității gospodăriilor”.

În acest an vor exista șapte categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate. În acest an, au fost incluse două categorii noi pentru ca cele mai vulnerabile persoane să poată beneficia de compensațiile oferite de Guvern.

Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei, cu 100 de lei mai mult decît anul trecut, ajutor pentru perioada rece a anului. Pentru acesta, anul curent, a fost bugetat aproximativ 1 mlrd de lei (circa 50 mln de euro).

Anul trecut, valoarea compensațiilor în factură a fost de 3 mlrd 738 mln de lei. Suma bugetată anul curent deocamdată nu a fost stabilită. 

Sursa: Moldpres