CURTEA CONSTITUTIONALA A RESPINS CEREREA DEPUSA DE TICU PRIN CARE A CERUT SUSPENDAREA LEGII CU PRIVIRE LA FUNCTIONAREA LIMBILOR VORBITE

Magistrații Curții Constituționale (CC) au repins, vineri, 18 decembrie, cererea de suspendare a Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova depusă de liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu.

„Autorul cererii nu a prezentat argumente prin prisma „eventualelor prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate” stabilite în jurisprudența Curții.

Curtea constată că nu există nicio legătură între pretinsa viciere a procedurii de adoptare a Legii în discuție invocată de autorul sesizării și eventualele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate.

Cît privește argumentul autorului cererii referitor la apariția unor confuzii majore în interpretarea prevederilor legale în cazul nesuspendării Legii contestate, Curtea notează că acest argument nu poate fi reținut, deoarece autorul cererii de suspendare nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”, se menționează în motivația emisă de CC.

Astfel, magistrații CC au decis respingerea cererii de suspendare a acțiunii Legii nr. 234 din 16 decembrie cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova depusă de către deputatul Octavian Țîcu.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.