CUM SE JEFUIESTE TARA PRIN SALARII SI PENSII DE LUX

Cîștigă doar într-o lună echivalentul a cel puțin 244 de pensii medii

În rîndurile ce urmează, abordez un subiect pe care l-am mai detaliat într-un editorial din 13.V.2021. Este vorba despre cîștigurile sfidător de mari ale unor bugetari, bunăoară și ale magistraților de la Curtea Constituțională (CC). Exponențial, ceva mai jos, vă ofer, iarăși, cazul președintei acestei instituții, doamna Domnica Manole. Se înțelege, de la sine, că dumneaei nu este un caz singular. Cîștigurile doar pe un an ale doar o mie de astfel de bugetari, care, simultan, încasează și pensii speciale, depășesc totalul pensiilor pe viață ale tuturor pensionarilor din Republica Moldova. Totodată, aceleași cîștiguri bănești depășesc și salariile pe viață ale medicilor și profesorilor. În acest context, Țara este alcătuită din:

1. Politicieni-guvernanți, funcționari de Stat, șefi de Agenții, membrii ai Consiliilor de Administrație și alții care au salarii lunare cumulate cu pensii speciale, diferite dividende etc. de la cel puțin 20.000 de lei pînă la pragul de aproape 100.000, dar și peste.

2. Profesori, medici, toate celelalte categorii de intelectuali și majoritatea muncitorilor din cam toate domeniile care au, majoritar, salarii sub pragul mediu de salarizare sau peste acesta, dar cu sume nesemnificative.

3. Patronii diferitelor afaceri, ale căror cîștiguri sunt substanțiale și a căror dimensiune reală nu o vom ști niciodată.

4. Cei aproape 700.000 de pensionari, minus categoria mică a ”privilegiaților”, a căror pensie medie ajunge la 2.000 de lei.

Datorită cui există Statul, adică bugetul național? După cum știți, bugetul este constituit din impozitele și taxele multiple plătite toată viața de către cei 700.000 de pensionari, precum și de către cei arătați la punctul 2, din impozitul pe venit al patronilor care-și plătesc angajații la limita medie de 10.000 de lei. Așadar, Statul suntem noi, numai că pe banii noștri sunt stăpîni politicienii și doar ei decid cum să ne împartă banii noștri.

În cea mai săraca Țară din Europa, politicienii au decis că 0,1% din populația Țării ”merită” să trăiască din venituri echivalente cu cele mai mari din Statele occidentale dezvoltate, iar restul populației majoritare covîrșitor să trăiască la limita cea mai de jos a sărăciei. Ținînd cont de situația existentă, ar fi logic și necesar ca aceste diferențe astronomice dintre veniturile ”aleșilor”, inclusiv pensiile privilegiate, și ale celor mulți să fie reduse drastic. Nu zicem să fie plătiți cu 8-10 mii de lei lunar, dar un plafon maxim de 20 de mii ar fi rezonabil. În plus, prin lege, angajatul la Stat care primește o pensie foarte mare ar trebui să fie pus să aleagă între salariul bugetar și pensie. Firește că asta nu o să se întîmple niciodată, pentru că nu de asta au intrat în politică cei ajunși în funcții decizionale, ci tocmai pentru privilegiile arătate.

Populația majoritară geme de sărăcie și de foame, iar cei responsabili au decis dublarea salariilor magistraților de la CC, după ce parlamentarii și le-au mărit considerabil pe ale lor, ale celor din Guvern și Președinție. Astfel, salariul unui magistrat de la CC va fi de minimum 82.000 de lei pe lună. Asta înseamnă 162 de pensii medii. Dublarea acestor salarii și așa uriașe prin contrastele arătate pare mai curînd ”o fidelizare politică” a magistraților CC.

Spre exemplu, președinta CC, Domnica Manole, pînă la majorare, ridica un salariu lunar de puțin peste 44 de mii de lei și o pensie de aproape 22 de mii de lei. Datele se conțin în Declarația de avere și interese personale depusă de Manole la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru anul 2020. Potrivit documentului, însumat, doamna Domnica Manole ar ridica lunar circa 66 de mii de lei. Pe lîngă salariul de bază și pensie, Domnica Manole indică și o îndemnizație de la Casa Națională de Asigurări Sociale în sumă de 11 674 de lei. Asta însemna un total de circa 78.674 venituri lunare. Acum, dacă i se dublează salariu, cu puțin peste 44.000 de lei, Domnica Manole va avea un venit lunar de circa 122,674 de lei, asta echivalînd cu 244 de pensii medii.

Suplimentar, doamna Manole declară și un teren de pămînt, o construcție de 18 metri pătrați, un garaj, un apartament și două automobile. Totodată, președinta CC indică în Declarația de avere și interese personale și o cotă parte în trei întreprinderi de unde ridică mici salarii. …Iar ca dumneaei sunt destui…!!!

Nu zicem că acești magistrați ar trebui să trăiască la fel ca niște amărîți, dar nici ca niște mari boieri și latifundiari în cea mai amărîtă, săracă și disperată Țară din Europa!

Mihai CONȚIU