Cum i-au ajutat ardeii iuti pe cistigatorii Nobelului pentru Medicina sa inteleaga modul in care simtim caldura

Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au fost desemnaţi, Luni, laureaţii premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2021, conform anunţului făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

David Julius și Ardem Patapoutian au fost recompensați cu premiul Nobel pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Julius este profesor la Universitatea din California, San Francisco. Patapoutian este profesor la Institutul Medical Howard Hughes de la Scripps Research din La Jolla, California, potrivit CNN.

„Capacitatea noastră de a simți căldura, frigul și atingerea este esențială pentru supraviețuire și stă la baza interacțiunii noastre cu lumea înconjurătoare”, a menționat Adunarea Nobel în declarația care a anunțat premiul.

„David Julius a folosit capsaicina, un compus din anumite specii de ardei iute care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor din terminațiile nervoase ale pielii care răspunde la căldură. Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimulii mecanici din piele și organele interne”, se mai spune în declarație.

Thomas Perlmann, secretarul Adunării Nobel și al Comitetului Nobel, a declarat că descoperirea „deblochează secretele naturii... Explică la nivel molecular modul în care acești stimuli sunt transformați în semnale nervoase. Este o descoperire importantă, revoluționară”.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii acordate în fiecare an

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii Octombrie.

În 2020, Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul Economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2021, fiecare Premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

După atribuirea Premiului pentru Medicină, sezonul Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, pe 5 Octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, pe 6 Octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, pe 7 Octombrie, şi Premiul Nobel pentru Pace, pe 8 Octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 11 Octombrie.