Cu impertinenta, Sandu ameninta CEC

De unde bani, coconiță, pentru secțiile de votare ”de care ai nevoie”?

Mihai CONȚIU

Sîmbătă, 5 Iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC), care, în general, nu este deloc potrivnică Maiei Sandu și PAS, a decis deschiderea a 139 de secții de votare pentru diaspora, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din ziua de 11 Iulie. Instantaneu, președinta Maia Sandu a sărit ca arsă de un orgasm ratat pe ultima sută de metri a vieții ”putincioase”! „Decizia de astăzi a CEC de a se opune deschiderii a suficiente secții de vot în diasporă este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii. (…) Încercarea de a bloca votul oamenilor și de a salva pielea hoților Dodon-Plahotniuc-Șor nu va trece”, a scris, ultimativ și isteric, pe Facebook, Maia Sandu. 

Observați că Sandu, în călduri electorale fiind, vorbește despre ”sute de mii de cetățeni” din diaspora, firește, care, chipurile, vor să voteze. ”Măi, femeie”, îți vine să-i zici, ”unde-s sutele alea de mii? Au existat vreodată?” Totodată, bătrîna domnișoară președintă ”garantează” că ”nu va trece” această decizie a CEC. Cum? Or găsi ei ceva, tot anticonstituțional! Nu într-aiurea i s-au mai aliat, acuzînd și amenințînd CEC, PAS, Usatîi, Năstase și alte maimuțe politice cu contestații judiciare, inclusiv europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

În realitate, votul diasporei occidentale este o afacere electorală personală a fiecărui lider politic. Sute de mii de votanți din diaspora nu au fost și nu vor fi niciodată. Una e ”suta de mii”, alta e ”sutele de mii”! Una-i ”alegerile prezidențiale”, alta-i ”alegerile parlamentare”! Diaspora occidentală care a votat-o pe Sandu nu va mai fi aceeași, numeric, de partea ei și la alegerile anticipate, iar asta pentru că ea, diaspora, își va da jos sutienul în fața mai multor ofertanți, care de care mai… bun platnic.

Contestarea deciziei CEC de a păstra același număr de secții de votare ca și la alegerile prezidențiale se justifică din plin. În primul rînd, nu sunt bani pentru multiplicarea lor. În al doilea rînd, existența atîtor secții de votare pentru diaspora contravine practicii electorale democrate exercitate de către chiar Statele occidentale în care e stabilită diaspora moldovenească. Dacă te iei după toți acești politicieni așa-ziși proeuropeni și pro-occidentali, ar însemna că trebuie deschise secții de votare și pe Himalaia, că și pe acolo sunt moldoveni. Ați pomenit vreodată ca cei din Franța, Belgia, Anglia, Germania SUA etc. să protesteze, în prag de alegeri, că nu sunt deschise secții de votare suplimentare în Țările în care sunt cetățeni de-ai lor? Nicidecum! Cetățenii acestor Țări occidentale aflați în străinătate, avînd o altă cultură civică decît diaspora moldovenească, indiferent de locul în care se află într-o Țară sau alta, nu protestează, nu se revoltă că fac cheltuieli personale și se deplasează conștiincioși la Ambasada ori Consulatul lor ca să voteze.

Asta-i problema care trebuie pusă: suficiente buletine de vot la Ambasadele și Consulatele moldovenești, eventual timpi extinși pentru a da posibilitatea să voteze toți doritorii și atît! Lucrezi în Sicilia, Italia, și vrei să votezi pentru că ești cetățean conștient și angajat politic pentru Țara ta? Foaaa-rte bine, atunci du-te la Ambasada moldovenească de la Roma ori la Consulatul din Milano, votează și nu cere ca Țara ta săracă să cheltuiască o groază de bani ca să-ți deschidă ție, în Sicilia, o secție de votare! Mai rămîne să fie solicitată deschiderea de secții de votare și în orașele cu bordeluri în care lucrează armate întregi de cetățeni moldoveni ”oameni buni”!

În realitate, votul diasporei este o afacere electorală bine controlată, nicidecum un demers civic instinctual al moldoveanului de acolo. Politicieni ca Sandu, Năstase ori Usatîi profită de asta prin ”antenele” pe care le au în rîndul liderilor asociațiilor de moldoveni de acolo. Ca și acasă, nici acolo un ”serviciu electoral” nu e gratis. ”Diaspora din România” nici nu intră în discuție, dar veți observa cum ”se va mobiliza” cea occidentală, după ce Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, potrivit căruia, între anii 2021 – 2024, vor fi alocate pînă la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Nimeni nu va sta să cerceteze că acesta este un proiect de pe la sfîrșitul anului 2020, care nu are nici o legătură cu Sandu, însă europenii, acum, în campanie electorală, procedează de așa manieră încît să-i facă pe alegătorii moldoveni să creadă că acești bani, care vor veni la Sfîntul Așteaptă, sunt ”meritul” domnișoarei președintă. Cu asta va fi mobilizată și diaspora!

Pînă atunci, vom aștepta să vedem ”sutele de mii de moldoveni din diaspora care vor să voteze”, așa cum spune viitoarea babă politică Sandu!