Cu gindul la Paul...

Zi de zi, mă conving că orașul nostru Chișinău e o adevărată bijuterie. Mai avem atîtea de descoperit…! De această dată am făcut popas la Muzeul Național de Arte Plastice din capitală. O parte din clădirea muzeului are o istorie de mai mult de un secol. Ea a fost proiectată de Alexandru Bernardazzi la inițiativa și din fondurile Nataliei Dadiani, ca gimnaziu pentru fete.

 De acest muzeu a fost legată și una din dorințele pictorului Paul Gherasim, care a fost mentor spiritual pentru mai mulți semeni. Acesta și-a dorit să organizeze o expoziție la Muzeul Național de Arte din Chișinău  și iată că dorința lui s-a înfăptuit datorită organizatorului român Emil Ene, care a spus: “Iată că Dumnezeu i-a îndeplinit această dorință, după ce l-a luat la Dînsul, şi cu ajutorul domnului director Tudor Zbîrnea, care de fapt a fost prietenul domnului Paul şi unul dintre cei 28 participanți la această expoziţie.”

Astăzi, nicidecum nu ratez ocazia să-mi bucur spiritul privind lucrările celor din Prolog care au fost „Cu gîndul la Paul…” Urc pe treptele muzeului către etajul doi și mă pomenesc în sala care găzduiește expoziția. Aceasta nu e foarte numeroasă, sunt 60 de lucrări pictate de către 28 de artiști. Picturile sunt aranjate separat în spațiul generos al salonului. În lucrările expuse, în lumina sumbră care le îmbracă, se citește smerenia care te îmbogățește sufletește și-ți conferă o stare de liniște. Coloristica diafană, cețoasă pînă la estomparea reliefului, îți trezește o stare de împlinire sufletească. Acest lucru mi l-a confirmat și Tudor Zbîrnea, directorul MNAP și unul dintre cei 28 de artiști plastici.

“Cu o serie de lucrări în contextul acestei expoziții vine oarecum cu acel aer de smerenie care-l promova şi-l cultiva maestrul Paul Gherasim în pictură. Este o expoziție calmă care vine ca o rugăciune din partea celor 28 de artişti.”

Cu gîndul la Paul…

Cristina Chistol, studentă la Jurnalism, USM