Cu bîlbe, Șor a fost condamnat ”un pic”

Banditul reacționează, iar UE se poziționează, dar cum?

Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută, după numeroase și revoltătoare tergiversări și bîlbe juridice, unul dintre cei mai mari bandiți și jefuitori naționali ai Republica Moldova, Ilan Șor, a fost condamnat ”un pic” de către Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, precum și la confiscarea unor bunuri în valoare de 5 miliarde de lei. Voi explica îndată de ce spun că a fost condamnat ”un pic”! După aflarea sentinței, ca de obicei și încă de neînțeles, autoritățile nu i-au putut bloca acestui mafiot o intervenție publică în care a declarat:

”Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte curînd, după gratii. Hotărîrea de astăzi mă lasă rece, nu am de gînd să mă conformez acesteia și vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim. Prin sentința de astăzi, guvernarea s-a răzbunat pentru mișcarea protestatară, pentru faptul că eu și echipa mea luptăm pentru un trai decent, pentru cetățeni”.

Auziți: ”condamnarea ”îl lasă rece”! Să aibă cumva gura aurită și să presimtă că chiar ”îl va lăsa rece”? Se știe că ”ești lăsat rece” atunci cînd te lasă viața, adică atunci cînd ”devii mort pentru toată viața”. Lăsînd gluma la o parte, să reținem un amănunt glăsuit de el, care este mai curînd o practică sau o moștenire transmisă de la o guvernare la alta: el ne asigură că condamnarea în cauză ”va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim”.

Astfel, constatăm, cu revoltă, că acest individ, care a furat Țara în cîrdășie cu Plahotniuc în proporții aproape egale cu cît au prăduit-o toate guvernările de pînă la ei, îi îmbîcsește pe moldovenii lui captivi cu ideea că nu e vinovat și că, atenție!, viitoarea guvernare nu doar că îi va anula condamnarea, dar îi va băga la pușcărie și pe judecătorii care au decis-o.

Cu alte cuvinte, la viitoarele alegeri, moldovenii nu trebuie să aleagă alte partide sau programe politice, ci pe Șor, ca să-i bage la pușcărie pe cei care au avut îndrăzneala de a-l condamna pentru implicarea determinantă în furtul miliardului, a aeroportului, a băncilor, proprietăților sindicale etc.

Șor se victimizează și politico-social, spunînd că a fost condamnat, de fapt, din răzbunare pe el din cauză că, împreună cu rușii (asta fără s-o vocalizeze și el!), finanțează mișcările de proteste pro-rusești, dar cu ”acoperire socială internă”, spunînd că el și echipa lui ”luptă pentru un trai decent, pentru cetățeni”.

Marii mafioți și marii criminali n-au avut și nu au niciodată scrupule. Cunoscutul gangster american Al Capone obișnuia să le ducă la înmormîntarea celor uciși de el sau subordonații lui coroane de 10-15 mii de dolari, la nivelul anilor 20 ai secolului trecut. O făcea din ”milă pentru cei dispăruți și pentru familiile lor”. La fel și Șor – după ce a furat Țara în proporții nemaivăzute, acum ”luptă pentru un trai decent, pentru cetățeni”!

După condamnarea lui Șor, purtătoarea de cuvînt a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Nabila Massrali, a comunicat următoarele: ”Condamnarea de către Curtea de Apel Chișinău a fugarului pro-Kremlin Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru frauda bancară de un miliard de dolari din 2014 este un pas semnificativ pentru Justiție și lupta împotriva corupției. UE va continua să sprijine Moldova în procesul de reformă”.

Se știe că, pe lîngă Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor este supus sancțiunilor de către SUA și Marea Britanie. Se bănuiește că Șor se ascunde în Israel. Tradițional, Israelul nu-și extrădează cetățenii, banditul Șor avînd cetățenie israeliană. Dacă, după ce vor fi epuizate absolut toate căile de atac, condamnarea lui Șor rămîne bătută în cuie, Statul Israel ar putea decide să nu-l extrădeze, să declare că recunoaște condamnarea și că acesta o va executa într-una din închisorile din Israel, dar o să se întîmple așa ceva? De aceea am zis că, deocamdată, Șor a fost condamnat ”un pic”. Toate acestea doar dacă nu cumva, între timp, Șor și-o fi găsit culcuș în Rusia!

Pe de altă parte, după ce Nabila Massrali a salutat condamnarea lui Șor strict în contextul ”unui pas semnificativ pentru Justiție și lupta împotriva corupției”, așteptăm să vedem și un alt fel de ajutor oferit de UE Republicii Moldova – demersuri diplomatice efective făcute către Statul Israel pentru ca Șor să facă pușcărie, în Moldova ori în Israel!

P. s. Zilele trecute, am citit cîteva opinii exprimate de către unii juriști cu o temeinică pregătire în domeniu, care, absolut bizar, expunîndu-și opiniile față de condamnarea lui Șor, vorbeau mai mult despre politizarea condamnării, despre o decizie emisă de instanța de judecată sub presiuni politice, dar fără să includă în context vina reală a acestuia la jefuirea Țării, la tergiversarea politică a procesului demarată încă de pe vremea lui Plahotniuc. De ce, Teodor Cîrnaț?

La cît au furat poporul Șor și Plahotniuc, nu Justiția ar trebui să-i condamne, ci ar trebui aruncați în mijlocul mulțimilor înfuriate și conștiente pentru a-i sfîșia așa cum li se cuvine! Exagerez, desigur, dar cînd aud de politizarea procesului lui Șor parcă o aud pe cadîna lui politică Tauber!