CSS A RECOMANDAT BNM SA ANALIZEZE EFECTELE INTERVENTIILOR SALE SI SA LE CORECTEZE

„Majorarea prețurilor la nivel internațional e o cauză obiectivă pentru creșterea prețurilor în țara noastră, însă trebuie folosite toate instrumentele legale pentru a tempera această tendință”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În urma discuțiilor, CSS a recomandat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să analizeze efectele intervențiilor sale de pînă acum și să le corecteze, atunci cînd acestea nu sînt eficiente, se arată într-un comunicat de presă al Președinției Republicii Moldova, citat de IPN.

Între timp, Guvernul urmează să continue politica de susținere a categoriilor celor mai afectate de creșterea prețurilor. „Executivul urmează să vină cu resurse suplimentare, la cele deja alocate pentru creșterea pensiilor și a compensațiilor la plata resurselor energetice, pentru a ajuta cetățenii să treacă mai ușor prin această criză. La fel, Guvernul trebuie să continue reformele destinate îmbunătățirii mediului de afaceri pentru a asigura o creștere economică robustă și incluzivă”, a menționat președinta Maia Sandu, menționează sursa citată.

În cadrul ședinței CSS, care a avut loc în după-amiaza zilei de luni, 31 ianuarie, a fost prezentat un raport al BNM privind situația macroeconomică curentă și principalele tendințe și provocări pentru anul 2022. BNM este instituția responsabilă prin lege pentru asigurarea stabilității prețurilor.

Sursa: IPN