Criminalizarea Găgăuziei

La ordinul Moscovei, liderii găgăuzi și Șor se substituie guvernării în stil interlop

Mihai CONȚIU

În ziua de 27 Mai, la Comrat, a avut loc Congresul deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia, în urma căruia a fost adoptată o rezoluție cu un conținut extrem de interesant.

Astfel, în rezoluția pomenită, ”se cere ca actele votate la nivel local să nu mai fie supuse controlului Cancelariei de Stat”. Cu alte cuvinte, liderii găgăuzi, controlați de ruși și de Ilan Șor, vor ca ”actele votate de ei, la nivel local”, să aibă putere de lege în Găgăuzia, în paralel cu legislația națională și fără control guvernamental, căci ei vor să-și asume libertatea de a vota orice este pe placul Moscovei. Acest demers reprezintă, în realitate, încă o tentativă suplimentară de consolidare a autonomiei găgăuze în scopul declarării desprinderii de Republica Moldova a Găgăuziei, după modelul Transnistriei.

Se înțelege că rezoluția Congresului deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia are autori ruși. Cu cinism, liderii găgăuzi cer ”o misiune de garanți formată din reprezentanți ai Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei și Germaniei, care ar asigura respectarea de către autoritățile centrale ale statutului a unității administrativ-teritoriale autonome”.

Prin această solicitare provocatoare și inutilă, găgăuzii vor ca autoritățile moldovenești să recunoască, indirect, că regiunea găgăuză este o problemă care trebuie monitorizată internațional. Adevărul, însă, este altul – Găgăuzia este extrem de privilegiată în comparație cu alte regiuni ale Republicii Moldova, aici fiind vorba inclusiv despre masivele investiții occidentale în această autonomie pro-rusească.

În plus, găgăuzii spun că dacă nu va fi creată o astfel de ” misiune de garanți”, ei ”își rezervă dreptul organizării unui referendum privind viitorul Găgăuziei”, adică declararea probabilă a regiunii drept ”republică” și alipirea la Rusia.

Tot în acest context, liderii găgăuzi vor ”să aibă mai mulți reprezentanți în Legislativ, Executiv și sectorul judecătoresc”. Prin urmare, găgăuzii vor probabil mai multe fotolii de deputați în Parlament numiți din oficiu, nu aleși, posturi ministeriale și în instanțele judecătorești naționale. Observați mîna rusească?

Este clar pentru oricine că organizarea Congresului deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia a fost coordonată de Moscova, iar aici ne referim la pretențiile amintite mai sus, dar și la pozițiile antieuropene și pro-rusești vocalizate. În acest context, a fost condamnat mitingul proeuropean din 21 Mai care a deranjat Moscova teribil, deci și pe găgăuzi, precum și inițiativa de a nu mai fi sărbătorită ziua de 9 Mai ca Zi a Marelui Război de Apărare a Patriei (ruse), ci ca Zi a Păcii și Unității Europei.

Criminalizarea efectivă a Găgăuziei a demarat din clipa în care candidata Partidului Șor a cîștigat mandatul de bașkan/bașkană. Astfel, interlopul penal Șor, după două zile de la Congresul amintit, în ziua de 29 Mai, într-o intervenție pe pagina sa de Facebook, a vomitat efectiv populisme sfidătoare:

„Astăzi (29 Mai; n. aut.), am avut o întîlnire cu bașcanul ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul. Am fost informat despre situația social-economică gravă din UTA Găgăuzia și speranțele mari ale cetățenilor pe care și le-au pus în echipa Partidului „ȘOR”. Evghenia Guțul ne-a rugat să identificăm soluții cît mai rapide, pentru a realiza promisiunile electorale privind majorarea salariilor angajaților în sfera bugetară, dar și a pensiilor. Chiar dacă în programul electoral al Evgheniei Guțul se menționa despre realizarea acestei promisiuni în primii doi ani de mandat, promit să găsim soluții astfel încît, din 1 Septembrie, să majorăm salariile bugetarilor și pensiile din Găgăuzia”.

Reamintim, totodată, că banditul Șor a mai promis, după standardele lexicale dictate de către Moscova, ”un program de investiții de jumătate de miliard de euro pentru dezvoltarea Găgăuziei, pe care promite să o transforme într-un plai de vis”.

Criminalizarea Găgăuziei a devenit deja un fapt împlinit. Moscova se folosește de acest bandit la fel cum o face cu toți infractorii și criminalii pe care-i trimite în Ucraina să-i violeze și să-i ucidă pe oamenii nevinovați de acolo. Pe Putin nu-l interesează găgăuzii sau moldovenii ca oameni, ci ca slugi docile, o statistică pe care, la nevoie, poate da ordin să fie măcelărită, la fel cum procedează în Ucraina.

Observați cum intervenția lui Șor se înscrie ca o prelungire a ”rezoluției” despre care vorbeam mai sus. Pentru el și ruși, Găgăuzia este deja o ”republică” pe cale să-și reclame independența. În mod autonom, Șor anunță că Găgăuzia poate funcționa ca Stat paralel cu Statul Republica Moldova. Pentru el și ruși, guvernarea de la Chișinău nu există, iar majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor din bani rusești și cei furați de Șor de la moldoveni nu mai depinde de Guvernul Republicii Moldova, ci exclusiv de Găgăuzia criminalizată de către interlopul Ilan Șor.

Deja e greu de numărat de cînd tot întrebăm:

De ce se teme SIS să-i blocheze intervențiile lui Șor prin rețelele sociale, așa cum a făcut-o cu Iurie Roșca? Pe cîți din instituțiile Statului șantajează sau plătește Șor dacă are o astfel de libertate de exprimare distribuită masiv de către atîtea și atîtea site-uri?

E limpede că Plahotniuc îi plătea pe mulți nu în mod direct, ci și prin intermediul lui Șor, asta însemnînd că…

Consiliul UE a instituit sancțiuni și împotriva lui Ilan Șor, oare SIS de ce n-o poate face?