CREDITE DE 520.000 DE LEI PENTRU TINERII DE LA TARA

Tinerii antreprenori din ţară pot accesa de pe 14 mai credite în sumă de 520 de mii de lei, pentru dezvoltarea unei afaceri în mediul rural în cadrul Programului Rural de Rezilienţă Economico-climatică Incluzivă (IFAD VI) în valoare de 12,1 milioane de dolari.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a declarat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din suma creditului acordat 120 de mii de lei reprezintă grant şi nu trebuie returnaţi.

„Programul presupune atragerea tinerilor fermieri, producători din localităţile rurale ca să investească în diferite afaceri din domeniul agriculturii şi să ridicăm astfel nivelul de trai în localităţile rurale”, a afirmat ministrul.

Conform condiţiilor, tinerii fermieri pot depune cerere de acordare a creditului la una din cele şase bănci comerciale selectate de program. Creditul se acordă pe un termen de cinci ani pentru afacerile mai mici şi pe o perioadă de opt ani pentru afacerile pe termen lung, cum ar fi plantaţiile multianuale. Rata dobînzii este de 8,5 procente.

Potrivit directorului de programe IFAD, Victor Roşca, pentru a putea obţine creditul, întreprinderea trebuie să activeze în zona rurală şi să fie fondată de un tînăr cu vîrsta de pînă la 35 de ani. Creditele oferite prin intermediul acestui program vor putea fi accesate pînă în anul 2017.

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) este agenţia specializată a Naţiunilor Unite, care are drept scop eradicarea foametei şi a sărăciei din mediul rural în ţările în curs de dezvoltare.