CORONAVIRUSUL UCIDE OMUL, NU TEHNOLOGIA

Se destructurează mitul atotputerniciei Creatorului?

Nimeni, nici OMS, nici China, nici SUA, nici Rusia, nici Europa, nu știe cît se va extinde această tragedie planetară provocată de coronavirus. O tragedie scoasă în față parcă obligatoriu, ca o vedetă de cinema. Putem doar să-i estimăm consecințele aproape apocaliptice pentru omenire. Criza ce deja s-a dezlănțuit, dincolo de tragismul pierderii de vieți omenești, se extinde în economie, finanțe, industrie, turism, transporturi etc., etc. Peste toate acestea, ne vom pomeni într-o nouă lume, în care se vor rescrie altfel relațiile sociale și politicile naționale. Va fi benefic, poate, dacă vom redescoperi esența simplității, dimensiunile efectiv reduse ale necesităților noastre diurne, în raport cu complexitatea supraabundentă a lor de pînă acum. Cu ce risc de lîngă noi însă?

Marea întrebare care se pune este: Cît de întîmplătoare e această pandemie ucigașă ori cît de oportună este pentru cei care vor și au puterea să rescrie o nouă ordine mondială? Vom afla multe în funcție de cît vor rezista, de cît își vor conserva continuitatea și organizații ca ONU, OMS, OMC, UE și NATO. Cu certitudine, însă, FMI, Banca Mondială și alte cîteva vor rezista pentru că au destinul de a fi nemuritoare!

E clar că omenirea avea nevoie de un șoc planetar, de unul care s-o facă să înțeleagă, în zona ei occidentală, că prioritar pentru ființa umană nu este Corectitudinea Politică agresivă și criminală, ci natura firească evolutivă, procreativă sănătoasă. Vom fi nevoiți, unii, să ne reîntoarcem la Natură, s-o respectăm, s-o venerăm și să-i fim recunoscători că ne permite să viețuim în ea protejînd-o. Va fi însă extrem de greu dacă vom devenii sclavii ”dictaturii tehnologice”!

Totodată, este mai mult decît posibil că omenirea avea nevoie de un șoc planetar și pentru a fi create noi dictaturi, unele cu mult mai sofisticate decît cele cunoscute pînă acum. Aici mă refer la tehnologia care poate permite Guvernelor să exercite un control absolut asupra tuturor indivizilor. Iluzoriu, ne putem reîntoarce la Natură, dar Guvernele vor ști și ora și locul la care ne-am oprit să privim o floare. Pretextul Guvernelor, demarat deja în unele State, nu va fi recunoscut ca fiind, în realitate, necesitatea de a controla orice individ, ci ”grija față de orice om care oricînd poate fi expus unui pericol extern, ca și acum, necesitatea de a-i cunoaște toate deplasările pentru a-l proteja cu promptitudine”.

Coronavirusul ucide omul, nu tehnologia. Coronavirusul dă motiv tehnologiei ca să evolueze amețitor și, în același timp, amenințător la adresa individului. Coronavirusul destructurează mitul atotputerniciei Creatorului, dar pare să nu provoace reîntoarcerea la Natură și la descoperirea unor relații umane morale, iar asta pentru că provoacă ofensiva planetară a tehnologiei și a stăpînilor politici de tehnologii!

Mă hazardez să-mi exprim convingerea că pandemia este suficient de controlată atîta timp cît a fost indusă în mințile noastre, în subconștientul nostru generator de spaime permanente. Cu timpul vom afla, vom simți și vom înțelege ”adevărurile” care ni se vor impune, dar asta numai după ce ”controlorii pandemiei” vor decide că este oportun! Nu, nu sunt adeptul teoriei conspirației! De cînd mulțimile care ”trebuie controlate” mai au timp de rațiune cînd sunt dominate de panică și haos, mai ales la scară planetară?

Nu se vede că națiunile mici sunt controlabile în panică și prin ”compasiunea cu panica” din statele care, totuși, vor controla beneficiile ulterioare ale pandemiei, cu asumarea riscului unor pierderi colaterale de vieți omenești? Adică, dacă toți pierdem, înseamnă că nimeni nu profită! Vom vedea!

Mihai CONŢIU