CORESPONDENTA DIN DUBAI. CE INSEAMNA ”ASUMAREA RESPONSABILITATII”?

Dac-ar fi ”oameni buni”, ”asumarea politică” ar trebui să fie și penală!

Fiind în Dubai, nu însemnă, însă, că sunt rupt de realitățile cotidiene din Republica Moldova și restul lumii – pot, prin laptop, să urmăresc toate posturile moldovenești de televiziune. Imediat după ”scandalul mediatic Natalia Morari”, chiar mă întrebam, retoric, într-o conversație telefonică ci Ion Berlinski, ce politician ori analist va răspunde următoarelor invitații adresate de către Tv8. Surpriza deloc nesurprinzătoare ne-a oferit-o chiar președinta Maia Sandu, care a acceptat să se vîre în Cutia Neagră a Marianei Rață. Mda, nu am îndoieli că Sandu nu ar fi avut ”complicități cordiale” cu Morari, numai că, după ”deconspirarea” Nataliei, Sandu, total lipsită de scrupule, a acceptat s-o ”măcăne” sugestiv pe Morari la Rață.

Pentru Sandu, mai importantă este ”marca Tv8” decît omul care i-a stat în preajmă, a susținut-o și în cafeneaua căreia s-a relaxat. Da, fiind vorba despre bani americani și europeni, finanțarea trebuia salvată prin ”autoritatea mediatică prezidențială”! N-o să mai administreze Morari finanțările, ci Boțan. Deocamdată!

Altceva vreau să spun! Discutîndu-se despre tot felul de inițiative legislative prin care PAS vrea să-și privatizeze Țara după normele statutare ale ONG-urilor, Sandu a spus că PAS ”își asumă responsabilitatea”. Care responsabilitate? Aia politică? Păi, dacă duce Țara de rîpă, ”responsabilitatea politică” nu este sancționată penal. Ei, Sandu și PAS, escrochează Țara și pe moldoveni cu virtualitatea că ”responsabilitatea politică” eșuată poate fi sancționată electoral, adică nu vor mai fi aleși.

Ca să vedeți cît de mari bandiți sunt! În mod normal, dacă ar fi ”oameni buni”, s-ar angaja ca, în cazul în care ”responsabilitatea lor politică asumată” ar eșua grav pentru Țară, să fie dispuși să plătească pe cale penală. Acum, ei se împrumută de sute de milioane și miliarde pe care Țara de după ei va restitui aceste datorii. De ce, în cazul ”asumării responsabilității” și a unui eșec de guvernare, Sandu și toți demnitarii PAS implicați să nu fie cercetați penal pentru subminarea economiei naționale și atentat la siguranța Statului? Cam asta ar însemna, în realitate, să fii ”om bun”!

Mihai CONȚIU