CONSILIUL SUPREM DE SECURITATE A FACUT MAI MULTE RECOMANDARI CARE SA ASIGURE COMBATEREA EFICIENTA A CORUPTIEI

Subiectul combaterii corupției mari a fost discutat la ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Președinta Maia Sandu.

Cu informații despre măsurile întreprinse de autorități pe cazurile de corupție mare au venit Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În cadrul ședinței s-a discutat și despre constrîngerile întîlnite în procesul de investigare a furtului miliardului, precum și a altor fraude mari și abuzuri.

Membrii CSS au accentuat necesitatea unei finalități cît mai rapide pe cauzele respective de corupție și recuperarea mijloacelor financiare și a activelor furate de la cetățenii Republicii Moldova. În context, Consiliul Suprem de Securitate a făcut mai multe recomandări instituțiilor responsabile de combaterea corupției, și anume:

- Ministerul Justiției, în colaborare cu Procuratura Generală, să elaboreze modificările legislative necesare pentru reducerea oportunităților de abuz de drept în procesele de investigare și de examinare în instanță; să elaboreze instrumentele legislative pentru creșterea eficienței recuperării activelor obținute în mod fraudulos;

- Procuratura Generală - să adopte strategii de investigare care să accelereze finalitatea atît pe episoade separate din dosarele complexe, cît și pe dosarele complexe de investigare a fraudelor și corupției mari;

- Consiliul Superior al Magistraturii - să consolideze efortul de asigurare a integrității judecătorilor;

- Parlamentul - să adopte în mod prioritar modificările legislative necesare pentru consolidarea capacității organelor de investigare și de examinare a cauzelor în instanță.

Sursa: presedinte.md