Congresul local din Montana i-a interzis accesul unei transsexuale democrate

Republicanii din Montana i-au interzis unei alese democrate transsexuale, Zooey Zephyr, în opoziţie, să intre în Congresul acestui stat din Nordul Statelor Unite, din cauza opoziţiei sale vehemente faţă de o lege care interzice accesul minorilor la îngrijiri de tranziţie şi declaraţii lipsite de respect, relatează AFP, scrie news.ro

Zooey Zephyr, căreia i s-a interzis să ia cuvîntul în Parlamentul local de aproape o săptămînă, a fost suspendată pînă la sfîrşitul sesiunii parlamentare, potrivit unei măsuri disciplinare aprobate de către majoritatea republicană.

Singura parlamentară transsexuală din Montana va putea să voteze la distanţă.

Republicanii locali îi reproşează declaraţii pe care le consideră lipsite de respect faţă de protocol.

Zooey Zephyr a declarat că colegilor săi republicani ar trebui ”să le fie ruşine” pentru că au adoptat o lege care interzice acordarea minorilor transsexuali de tratamente hormonale pentru a le asigura tranziţia.

”Data viitoare (…) cînd vă lăsaţi în jos capul pentru ca să vă rugaţi, sper să vă vedeţi sîngele de pe mîini”, le-a spus aleasa republicanilor care au adoptat acest text.

Zooey Zephyr a denunţat excluderea sa drept un atac împotriva democraţiei şi un afront la adresa comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

”Atunci cînd m-am ridicat ca să vă spun că aveţi sînge pe mîini, făceam o hiperbolă”, a subliniat ea, într-un discurs, înainte de vot, estimînd că numeroşi transsexuali se sinucid din cauza legilor împotriva lor.

Ea a refuzat din nou să-şi ceară scuze, pe care i-a cerut să le prezinte preşedintele republican al Parlamentului local, pentru a o reintegra în Legislativ.

”Dacă foloseşti protocolul pentru a reduce la tăcere persoanele care-ţi cer socoteală, nu faci decît să foloseşti protocolul ca instrument de opresiune”, a denunţat ea.