Condamnat pe nedrept, a fost eliberat după 45 de ani de închisoare
Richard Phillips a petrecut 45 de ani în închisoare fiind acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. După ce a fost eliberat în cele din urmă, bărbatul povestește că totul s-a schimbat față de momentul în care a ajuns în spatele gratiilor. Primul lucru pe care l-a făcut după eliberare a fost să meargă la cumpărături, iar acolo a fost surprins să constate cîte feluri de sucuri de portocale sunt la vînzare. Aceasta este doar una dintre numeroasele schimbări pe care le-a constatat Phillips după cei 45 de ani de arest. “Cînd am plecat de pe străzi nu erau telefoane portabile, iar cele fixe erau uriașe. Părea că aveau un pantof mare la ureche. Nu aveam nici de departe toate aceste gadget-uri”, a spus Richard rînzînd.
Cum a ajuns după gratii
Phillips a fost eliberat la începutul săptămînii trecute după ce un judecător i-a anulat condamnarea pentru crimă. El a devenit astfel americanul care a petrecut cel mai mult timp după gratii fiind acuzat pe nedrept. “Lumea s-a schimbat, mulți oameni s-au schimbat. Trebuie să mă adaptez la foarte multe schimbări”, a declarat Phillips, Joi, 29Martie, pentru CNN.
Richard Phillips, acum în vîrstă de 72 de ani, era mecanic auto în Detroit, în 1971, cînd un bărbat numit Gregory Harris a fost scos cu forța din mașina sa și împușcat mortal. Pe baza mărturiei cumnatului victimei, poliția l-a arestat pe Phillips. Martorul le-a spus anchetatorilor că s-a întîlnit cu Phillips și cu un alt bărbat, Richard Polombo, la un bar pentru a plănui asasinarea lui Harris. Phillips și Polombo au fost găsiți vinovați, iar în Octombrie 1972 Phillips a fost condamnat la închisoare fără posibilitatea de eliberare condiționată.
Deși acesta și-a susținut nevinovăția în tot acest timp, nimeni nu l-a crezut pînă în 2010 cînd Polombo a recunoscut că a mințit. El a spus unui consiliu de eliberare condiționată că l-a ucis pe Harris împreună cu cumnatul acestuia și că Phillips nu avea nimic de-a face cu asta. De fapt, a spus Polombo, nici măcar nu l-a cunoscut vreodată pe Phillips. Aceste dovezi dezincriminatorii nu au fost făcute publice și nimeni nu a știut de ele timp de patru ani.
În 2014, însă, o persoană anonimă a anunțat Innocence Clinic, o organizație care investighează pretențiile de nevinovăție ale deținuților, despre acest caz. După ce au vorbit atît cu Polombo, cît și cu Phillips, aceștia au preluat cazul și au făcut demersurile pentru redeschiderea dosarului. Au mai fost necesari încă patru ani pentru ca un judecător să decidă că Richard Phillips era nevinovat și să îl elibereze.
Ce urmează în continuare pentru Richard Phillips
Problemele sale au continuat, însă, după ieșirea din închisoare. “Cea mai dificilă parte a călătoriei mele de cînd am fost eliberat a fost faptul că nu am asistență financiară din partea statului”, a spus Phillips. “Persoanele exonerate nu primesc despăgubiri de la statul Michigan.” În mod normal, el ar trebui să primească din partea statului american în jur de 2 milioane de dolari despăgubiri, pentru perioada petrecută după gratii pe nedrept. Dar pînă va primi acei bani locuiește într-un apartament cu un prieten și încearcă să obțină permisul de conducere.
Cînd Phillips a fost condamnat, a lăsat în urmă o soție și doi copii, în vîrstă de 4 și 2 ani. Nu a mai păstrat legătura cu ei, dar speră să se regăsească în curînd. “Nu mi-am văzut copiii de 45 de ani”, a spus Phillips. “Sper că vor vedea povestea mea la știri și vor veni să mă caute”. Între timp, Phillips se bucură de viață în afara zidurilor închisorii. “Sunt atît de fericit să fiu liber, voi face orice ajustare pe care trebuie să o fac”, a spus Phillips. “În ciuda greutăților, sunt foarte optimist cu privire la noua mea libertate”. (Sursa: Libertatea.ro)