CONCURSUL PENTRU SEFIA PROCURATURII VA FI LANSAT PINA LA SFIRSITUL SAPTAMINII

Concursul pentru ocuparea funcției de procuror general urmează să fie lansat pînă la sfîrșitul acestei săptămîni. Anunțul a fost făcut de către ministrul justiției, Olesea Stamate, la prezentarea raportului de activitate a cabinetului de miniștri pentru 100 de zile de mandat.

Olesea Stamate a menționat că, în conformitate cu noile prevederi ale Legii procuraturii, procurorul general urmează să fie ales de către Consiliul Superior al Procurorilor dintr-o listă scurtă de candidați propusă de o comisie, constituită din experți pe lîngă Ministerul Justiției. Amendamentele la Legea procuraturii au intrat în vigoare pe 21 septembrie, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.

Solicitată de IPN anterior, Olesea Stamate a declarat că, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, urmează constituirea comisiei de concurs și adoptarea regulamentului comisiei. Crearea comisiei o dispune ministrul justiției. Odată ce este anunțat concursul, în timp ce decurge perioada de depunere a dosarelor, comisia își face activitățile de organizare internă.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după demisia lui Eduard Harunjen, la 11 iulie. Cu două zile mai devreme, Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire a acestuia în funcție.

Pe 9 august, CSP a anunțat concurs, la care s-au înscris șapte pretendenți. Concursul a fost anulat în momentul intrării în vigoare a noilor prevederi legale.

Sursa: IPN