COMPOZITORUL ILIE VĂLUŢĂ ŞI-A LANSAT CARTEA “DOR DE LUME”

La Biblioteca Naţională din Chişinău a fost omagiat, pe 16 iulie, compozitorul Ilie Văluţă cu prilejul zilei sale de naştere, dar şi al lansării cărţii “Dor de lume”. Cartea cuprinde peste o sută de cîntece pe versurile poeţilor consacraţi Grigore Vieru, Petru Zadnipru, Nicolae Dabija, Vasile Groza, Iulian Filip, dar şi ale mai tinerilor Gheorghe Bâlici, Vladimir Halipli, Vasile Căpăţână, Lidia Grosu.

Seara de creaţie a fost axată mai mult pe cîntece de suflet, interpretate cu mult har de protagonistul acestei manifestări, dar şi de fiicele sale Diana şi Veronica Văluţă, care au creat un splendid cvartet împreună cu nepoţii compozitorului, Cristian şi Sandu Bantaş.

În debutul evenimentului Petre Neamţu, conducătorul formaţiei “Folclor”, a menţionat că printre dinastiile de muzicieni din Republica Moldova cvartetul Văluţă a reuşit să se afirme şi este oricînd aşteptat la Filarmonica de Stat, ca să se încadreze şi în concertele formaţiei pe care o conduce.

Lidia Grosu, poetă şi critic literar l-a caracterizat pe Ilie Văluţă drept un distins promotor al cuvîntului, pentru că muzica şi cuvîntul sînt mereu prezente în creaţia sa prin care el promovează divinitatea.

La rîndul său, directorul Teatrului pentru copii “Licurici”, Titus Jucov, şi-a exprimat admiraţia pentru faptul că Văluţă a semnat muzica la peste 80 de spectacole.

În finalul serii, Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale, parafrazîndu-l pe Nichita Stănescu, care a spus “sînt o pată de sînge vorbitoare”, a adăugat că Ilie Văluţă este o pată de lumină cîntătoare.

Moldpres