COMISIA PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE A LUAT DECIZII CU PRIVIRE LA SECURITATEA INFORMAȚIONALĂ A ȚĂRII

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat noi măsuri pentru protejarea spațiului informațional național, prin completarea dispoziției anterioare din data de 16 decembrie 2022. Astfel, la propunerea SIS, pe perioada stării de urgență, va fi suspendată licența de emisie a șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Din raportul prezentat, SIS deține informații și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din Republica Moldova, inclusiv prin intermediul unor campanii de dezinformare desfășurate la aceste posturi TV.

Raportul SIS demonstrează că aceste televiziuni sînt subordonate grupărilor criminale Șor și Plahotniuc, care, prin persoane interpuse, acționează în tandem pentru destabilizarea situației din Republica Moldova. Posturile în cauză sînt finanțate prin diverse scheme obscure, în baza unor parteneriate încheiate cu persoane incluse în listele de sancțiuni internaționale.

Politica editorială a televiziunilor vizate este orientată spre lansarea campaniilor de dezinformare pentru discreditarea cursului politic extern al țării noastre și promovarea narativelor geopolitice în favoarea Federației Ruse.

În cadrul aceleiași ședințe, CSE a decis alocarea din Fondul de intervenție al Guvernului a sumei de 2,1 milioane de lei, necesare pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoanele refugiate.

O altă decizie a Comisiei ține de prelungirea, pînă la data de 31 decembrie 2023, a termenului de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberate pentru Uzina Metalurgică Moldovenească.

Sursa: gov.md