Comisia Europeana vrea sa dubleze ajutorul militar pentru Ucraina

Comisia Europeană vrea să dubleze valoarea ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina şi propune alocarea a încă 500 de milioane de euro în acest scop, a declarat Vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la Versailles, unde şefii de stat şi de Guvern din UE s-au reunit într-un summit, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Borrell a spus că a făcut „o propunere de a dubla contribuţia (UE), adăugînd încă 500 de milioane de euro pentru armament care să vină în sprijinul Armatei ucrainene”.

„Toate lumea este conştientă că trebuie să creştem sprijinul militar pentru Ucraina. Sunt sigur că liderii vor aproba aceşti bani”, a spus el înaintea discuţiilor din a doua zi a summitului.

UE ia în considerare, de asemenea, să impună mai multe sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi şi economiei ruse, a adăugat Borrell.

Finanţarea provine din „Facilitatea europeană pentru pace”, un fond extrabugetar în valoare de 5 miliarde de euro, creat şi susţinut de către statele membre.

Utilizarea finanţării este decisă în unanimitate, dar Guvernele au opţiunea de a recurge la „abţinerea constructivă” pentru a nu bloca luarea unei decizii. Această opţiune oferită ţărilor care nu sunt de acord să livreze arme unui stat aflat în război a permis deblocarea la sfîrşitul lunii Februarie a unei anvelope iniţiale de 500 de milioane de euro.

„Materialele trebuie să figureze pe o listă cu armament solicitată de Ucraina, iar rambursările sunt retroactive la 1 Ianuarie 2022”, a explicat un oficial european responsabil cu gestionarea acestui instrument financiar.

Guvernul ucrainean a formulat cereri foarte precise de echipamente pe care militarii săi sunt în măsură se le folosească, în special sisteme de apărare antiaeriană şi arme antitanc, care au fost utilizate cu succes pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse şi a le priva de supremaţia aeriană, a explicat acelaşi oficial.

Armamentul este transportat într-un mod coordonat în Polonia, care a acceptat să aibă rol de placă turnantă pentru ajutorul militar destinat Guvernului ucrainean. Echipamentele sunt transportate apoi în Ucraina.

„Vom fi mult mai discreţi în ceea ce facem”, a subliniat totodată responsabilul european citat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că ţările care susţin Ucraina riscă să-şi atragă atacuri ca represalii din partea Moscovei, iar ministrul său de Externe Serghei Lavrov a calificat drept „periculoase” aceste livrări de arme din partea Occidentului.

„Cei care inundă cu arme Ucraina trebuie, desigur, să înţeleagă că sunt răspunzători pentru acţiunile lor”, a avertizat Lavrov Joi.