Comisia Europeana doreste ca certificatul digital de vaccinare sa fie gata pina pe 19 Mai

Comisia Europeană doreşte ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata pînă la Tîrgul de Turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începînd cu 19 Mai, ”pentru a nu pierde Vara”, potrivit agerpres. Este ceea ce a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întîlnire avută Marţi în Capitala Spaniei cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili, relatează agenţia EFE.

”Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 Iunie, începutul Verii, 17 Mai, dată de la care britanicii au anunţat reluarea mobilităţii internaţionale, şi 19 Mai, inaugurarea FITUR”, a spus comisarul european la o conferinţă de presă. ”Ar fi bine să-l avem pînă atunci pentru a nu pierde Vara şi pentru inaugurarea FITUR”, a adăugat el.

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor ”dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.

Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

”Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat Marţi vicepreşedintele Comisiei Europene. În opinia sa, este posibil ca pînă pe 14 Iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar ”o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.