Comandantul Fortelor Aeropurtate Ruse a fost concediat

Comandantul Forţelor Aeropurtate ale Federaţiei Ruse, generalul colonel Andrei Serdyukov, a fost concediat pentru pierderi masive  printre  paraşutiştii ruşi, conform Institutului American pentru Studii de Război (ISW), citînd propriile surse. Serdyukov a condus operaţiunea de ocupare a Crimeii în 2014, iar mai tîrziu, din Aprilie și pînă în Septembrie 2019, a condus un grup militar rus în Siria. În Ianuarie 2022, sub conducerea sa, un contingent CSTO a fost introdus în Kazahstan pentru a suprima protestele.

„Serdyukov a fost acuzat pentru eficienţa scăzută şi pierderile mari în rîndul unităţilor ruse de paraşutişti din Ucraina, în special în timpul operaţiunilor din primele săptămîni după invazia pe scară largă de lîngă Kiev”, a spus ISW.

Sub conducerea sa, au fost distruse peste 60% din totalul BTGR din apropierea Kievului, iar după retragere, el a trimis paraşutişti, fără a restabili pregătirea pentru luptă, în direcţia Harkov, unde paraşutişti au avut din nou mari pierderi.

Andrei Serdyukov a fost comandantul trupelor aeriene ale Federaţiei Ruse din 4 Octombrie 2016, în Mai 2017 fiind inclus pe lista de sancţiuni a Ucrainei.

Potrivit ISW, Serdyukov a fost înlocuit de şeful Statului Major al Districtului Militar Central, generalul-colonel Mykhailo Teplinsky, originar din regiunea Doneţk.

Acesta s-a născut în 1969, în Mospin, regiunea Doneţk. A slujit în Divizia 106 Aeropurtată de Gardă. În 1992-1993 a participat la conflictul din Transnistria. În 1994-1995 a luat parte la primul război cecen. În 1995 i s-a acordat titlul de Erou al Rusiei. Din 2017, este numit şef de stat major al Districtului Militar de Sud. Din 2019, el conduce sediul Comisiei Electorale Centrale.