Colaborarea stiintifica intre China si Rusia a fost suspendata

Preşedintele Academiei Ruse de Ştiinţe (RAS) Alexandr Sergheiev, a dezvăluit, Miercuri, că cercetătorii chinezi au suspendat, la rîndul lor, cooperarea cu această instituţie, cum au făcut şi alte academii din numeroase ţări, ca urmare a „operaţiunii militare speciale” din Ucraina lansată de Kremlin, relatează EFE, potrivit agerpres

„Dacă vorbim de Sud sau de Orient, din păcate trebuie să spun că mulţi dintre colegii noştri cercetători chinezi au apăsat la rîndul lor butonul de pauză”, a spus Sergheiev citat de agenţia oficială TASS, în cadrul intervenţiei sale la conferinţa „Relaţii internaţionale digitale – 2022”, desfăşurată la Moscova.

Preşedintele RAS a admis că deja de o lună cercetătorii ruşi nu mai pot aborda teme serioase cu colegii lor chinezi, în pofida faptului că există „o cooperare foarte bine organizată şi o comunicare permanentă”.

El a precizat că, în orice caz, trebuie reluată cooperarea tradiţională în toate domeniile, inclusiv în domeniul ştiinţei.

„Corect ar fi să ne comportăm astfel încît să nu cădem pradă provocărilor, să nu rupem relaţiile şi să încercăm să conservăm ceea ce putem conserva”, a declarat Sergheiev. El a precizat că RAS menţine contacte cu cercetătorii care vor să coopereze la nivel individual, dar că în mod instituţional situaţia este foarte complexă.

„Niciodată nu a existat o situaţie asemănătoare”, a recunoscut Sergheiev, care a precizat că academiile dintr-o serie de ţări refuză să aibă contacte cu RAS, întrucît consideră că aceasta se află în domeniul politic şi, prin urmare, colaborarea este interzisă.