COASTA DE FILDES A CISTIGAT CUPA AFRICII PE NATIUNI

Selecţionata Coastei de Fildeş este noua campioană a Africii la fotbal, după ce a învins formaţia Ghanei cu scorul de 9-8, la loviturile de departajare (0-0 după prelungiri), duminică, la Bata, în finala Cupei Africii pe Naţiuni 2015. Este doar a doua Cupă a Africii din istoria ”elefanţilor”. Precedenta fusese cucerită în anul 1992, tot în faţa Ghanei (11-10 la penalty-uri).

În faţa a circa 40.000 de spectatori, pentru ivorieni au marcat Aurier, Doumbia, Yaya Touré, Salomon Kalou, Kolo Touré, Wilfried Kanon, Bailly, Serey Die şi portarul Barry, în timp ce pentru ghanezi au transformat Wakaso, J. Ayew, A. Ayew, Jonathan Mensah, Agyemang Badu, Afful, Baba şi Boye. Au ratat Bony şi Junior Tallo, de la ''Elefanţi'', Acquah, Acheampong şi portarul Razak, de la ''Black Stars''. În total s-au executat 22 de lovituri din punctul de pedeapsă, după ce ivorienii le-au ratat pe primele două.

Eroul meciului a fost portarul Copa Barry, care a transformat lovitura decisivă, după ce apărase două şuturi anterior. El a acuzat crampe musculare de la a cincea serie de şuturi din punctul fatidic.

Meciul a fost unul în general anost, între două echipe fără imaginaţie, dar ghanezii au avut două bare, prin Atsu (23) şi A. Ayew (36).

Francezul Herve Renard a reuşit performanţa de a devenit primul antrenor care cîştigă Cupa Africii pe Naţiuni cu două echipe diferite, după titlul luat în 2012 cu Zambia, la 11 metri, în faţa Cote d'Ivoire. Ivorienii au mai pierdut o finală la penalty-uri, în 2006.

Ghana a jucat a noua sa finală în competiţie, un record. Echipa ''Black Stars'' a cucerit titlul în 1963, 1965, 1978 şi 1982, pierzînd finalele din 1968, 1970, 1992, 2010 şi 2015.

 

RD Congo, locul trei

Reprezentativa RD Congo a terminat pe locul 3 ediţia din acest an a Cupei Africii pe Naţiuni, impunîndu-se în finala mică, sîmbătă, la Malabo, cu scorul de 4-2 în urma loviturilor de departajare, în faţa naţionalei ţării gazdă, Guineea Ecuatorială. La finalul prelungirilor, scorul era 0-0.

 

“Entuziasmul prea mare” al suporterilor

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal, Joseph Blatter, a comentat incidentele care au avut loc la semifinala Cupei Africii pe Naţiuni pierdută fără drept de apel de selecţionata ţării-gazdă, Guineea Ecuatorială, în faţa reprezentativei Ghanei (0-3), estimînd că "uneori există prea mult entuziasm" în rîndul populaţiei.

"Derularea competiţiei, rezultatele obţinute, entuziasmul populaţiei - uneori puţin cam mare - au demonstrat justeţea acestei decizii (de a organiza CAN 2015 în Guineea Ecuatorială), iar impactul internaţional, mai ales în privinţa transmisiilor tv, a fost unul excelent", a declarat Blatter, sîmbătă la Malabo, cu ocazia semnării convenţiei între FIFA şi Confederaţia africană (CAF).

"Fotbalul a trăit aici tot ceea ce are el mai frumos şi tot ceea ce nu este mereu foarte frumos. Ce vreţi, fotbalul este compus din jucători, o bancă tehnică, dar şi din conducerea operaţiunilor pe teren, arbitri şi public. Atunci, perfecţiunea nu are cum să existe, însă felicitări pentru acest turneu", a adăugat conducătorul FIFA.

Incidentele violente de la semifinala disputată joi, care au dus la întreruperea jocului mai mult de 30 de minute, s-au soldat cu 36 de răniţi, conform bilanţului comunicat de Confederaţia africană de Fotbal, care a amendat cu 100.000 dolari federaţia din Guineea Ecuatorială.

Sursa: roamniansoccer.ro