CM 2022. ARGENTINA - CROATIA 3-0

Messi își duce echipa în finala Cupei Mondiale după o prestație fantastică, gol și două assist-uri

Ce meci a făcut Lionel Messi, în semifinalele Cupei Mondiale! Argentina - Croația s-a terminat 3-0, după ce starul argentinian a dat un gol și două pase decisive. Argentina a “spart gheața” în minutul 34, după ce Leo Messi a transformat un penalty.Lovitura de la 11 metri a fost acordată de către arbitrul italian Daniele Orsato pentru un fault al portarului croat Dominik Livakovic asupra atacantului argentinian Julian Alvarez.Julian Alvarez a fost desemnat omul meciului, după ce a înscris în minutele 39 și 69.

Prima ocazie a partidei le-a aparținut "pumelor", cînd Livakovic a respins de la rădăcina barei șutul lui Enzo Fernandez. Perisic a dat replica, dar lobul său a căzut pe poartă.

În minutul 32, Julian Alvarez a obținut un penalty, iar Messi l-a transformat impecabil. Peste numai 5 minute, același Julian Alvarez a vrut să-l imite pe Maradona, a făcut o cursă de aproape 50 de metri, a driblat tot ce a întîlnit în cale și a făcut 2-0.

Croații erau deja "groggy" și au fost aproape să mai încaseze un gol, dar Livakovic a scos mingea trimisă de Mac Allister, cu un reflex incredibil. Croația a avut ultima șansă a primei reprize, însă portarul a fost atent.

Repriza secundă a început cu o nouă acțiune superbă a lui Messi, dar Livakovic a fost de netrecut. Trupa lui Zlatko Dalic a avut o șansă mare în minutul 62, dar Lovren și Vlasic au ratat în aceeași fază.

Messi a ieșit apoi din nou la rampă în minutul 69. L-a ridiculizat pe cel mai scump croat, Gvardiol, a întors la același Alvarez, iar acesta a reușit dubla.

Pe final, voleul lui Mac Allister a trecut pe lîngă țintă, iar la cealaltă poartă, Lovren a irosit cea mai mare ocazie a Croației.

Astfel, Argentina este prima echipă care se califică în marea finală, acolo unde va întîlni învingătoarea dintre Franța și surpriza Maroc.

 

Julian Alvarez, pe urmele lui Pele

Atacantul în vîrstă de 22 de ani de la Manchester City a atins o bornă impresionantă. Este cel mai tînăr jucător care înscrie de două ori într-o semifinală sau într-o finală a Cupei Mondiale, după Pele în 1958 (17 ani, 249 de zile).

Julian Alvarez are patru goluri la Cupa Mondială din Qatar. Pînă la turneul final, atacantul avea doar cinci goluri pentru naționala de seniori.

Doar alți trei jucători argentinieni au reușit să înscrie minimum trei goluri la aceeași ediție a Cupei Mondiale, înainte să împlinească 23 de ani: Rene Houseman în 1974, Mario Kempes în 1978, Gonzalo Higuain în 2010.

  • În finala Cupei Mondiale din Qatar, pe 18 decembrie, Argentina va juca împotriva învingătoarei din meciul Franța - Maroc, programat miercuri, de la ora 21:00.

 

Argentina, a șasea oară în finala Cupei Mondiale

Selecționata condusă din teren de Lionel Messi, care a reușit un meci mare în fața Croației, bifează a șasea prezență în duelul decisiv pentru cîștigarea trofeului suprem din fotbalul mondial.

Prima prezență într-un meci jucat cu trofeul Cupei Mondiale ”pe masă” a fost chiar la ediția inaugurală a competiției, cea din 1930, din Uruguay. Argentina a fost învinsă chiar de țara gazdă la Montevideo cu 4-2.

Au urmat mulți ani de ”secetă”, pînă în 1978, cînd Cupa Mondială s-a disputat chiar în Argentina. Țara gazdă a reușit să cîștige finala cu Olanda, 3-1.

A treia finală a fost în 1986, în Mexic, și a adus al doilea trofeu, și ultimul de pînă acum, după 3-2 cu Germania de Vest.

La următoarea ediție a Cupei Mondiale, Italia 1990, Argentina a reușit să ajungă din nou în finală, unde tot Germania de Vest a fost adversar. Nemții au reușit să-și ia revanșa și s-au impus la Roma cu 1-0.

După meciul din 1990, Argentina a fost nevoită să aștepte alți 24 de ani pentru a mai juca o finală de Cupă Mondială. S-a întîmplat în Brazilia, în 2014, iar adversarul și rezultatul au fost identice cu cele din 1990, 0-1 în fața Germaniei.

Sursa: digisport.ro