Cit de mult isi dorește Puterea absoluta Maia Sandu

Președinte cu puteri constituționale sau republică parlamentară?

Mihai CONȚIU

După fuga lui Plahotniuc, majoritatea parlamentară PSRM-PAS-PPDA i-au redat Președintelui Igor Dodon o serie de atribuții prezidențiale de care majoritate parlamentară subordonată oligarhului (în complicitate cu Guvernul mafiot Pavel Filip) l-a lipsit abuziv tocmai spre a nu-i lăsa nici o putere decizională. Aici ne referim la dreptul Președintelui de a numi directorul SIS și a-l controla în virtuți legale, precum și de comanda firească a Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS). După un timp, tocmai PAS și PPDA au fost cele mai vocale partide care îl acuzau pe Igor Dodon de faptul că, chipurile, și-ar fi asumat puteri nelimitate asupra Statului. O tîmpenie manipulatoare de zile mari! Chiar dacă președinția Parlamentului era și este asigurată de PSRM, așa cum este și normal pentru că e partidul cu cei mai mulți deputați parlamentari, socialiștii nu au majoritate absolută și decizională în Parlament, iar Republica Moldova este un Stat parlamentar, nu o republică prezidențială.

PAS a fost partidul care a criticat cel mai vehement controlul prezidențial asupra SIS și a SPPS. Practic, prin aceste acuze, PAS a devenit susținătorul deciziei anterioare a lui Plahotniuc de a lipsi Președinția de aceste atribuții, iar asta în scopul transformării instituției prezidențiale într-una decorativă. Acum Maia Sandu este Președintele ales al Republicii Moldova. În contextul acestei realități, întrebăm: Va renunța Maia Sandu, ca Președinte al Țării, la controlul asupra SIS și SPPS și trecerea acestor servicii sub control parlamentar? ”I se va permite” acest demers?

Față de cele arătate, avem suficiente motive să crede că nu doar Maia Sandu stă pe un butoi de pulbere gata să explodeze, ci și cei care nu-i vor permite un astfel de demers ”revoluționar”. După ”experimentul proeuropean Filat”, după îngăduința ”proeuropeană pînă la limită” a tiraniei mafiote a lui Plahotniuc, un eșec previzibil, ”tot proeuropean”, al Maiei Sandu, va fi de jale, adică se va demonstra că nici un proiect politic extern nu este funcțional în Republica Moldova, atîta timp cît nu este pornit de la necesitățile reale ale moldovenilor majoritari. Chiar nimic nu s-a învățat din eșecurile românești de aproape 30 de ani și cele proeuropene de după 2009?

Așadar, va renunța Maia Sandu, în prima zi de după preluarea mandatului prezidențial, la controlul asupra SIS și SPPS și trecerea acestor servicii sub control parlamentar? Asta, așa, ca să le demonstreze celor care au votat-o că este principială, că este cinstită, că vrea binele poporului, că nu este ahtiată după Putere, că nu Plahotniuc îi este modelul de stăpînire a Statului, ci Constituția! Crede cineva că ”dulăii politici” profitori din anturajul ei vor fi de acord cu așa ceva? Noi zicem că e bine să așteptăm! Nu va dura mult pînă vom vedea cine-i ”steaua de mucava Sandu”! Dar ce ne facem cu Țara? Dar ce va face Sandu cu Usatîi?