CIT DE MULT I-AR AJUTA PE MILITARII UCRAINENI SISTEMUL ISRAELIAN IRON DOME

Israelul a anunțat că poate oferi Ucrainei, sub formă de ajutor militar, „multe lucruri, de la căști pînă la sistemul antirachetă Iron Dome”, au declarat, sub protecția anonimatului, oficiali israelieni citați de publicația Haaretz. Anunțul a venit la puțin timp după ce Israelul a denunțat declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a sugerat că Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești.

„Iron Dome” a devenit cunoscut pe plan mondial în mai 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, cînd armata israeliană a reușit să intercepteze un mare număr de proiectile de artilerie trase din zona fîșiei Gaza de gruparea Hamas.

Iron Dome („Cupola de Fier”, într-o traducere aproximativă) este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Dacă oficialii israelieni ar accepta teoretic livrarea unui astfel de sistem defensiv Ucrainei, o astfel de decizie ar marca o schimbare totală de politică a guvernului de la Tel Aviv în privința ajutorului militar destinat Kievului. Pînă în prezent, Israelul a livrat Ucrainei un spital de campanie, 100 de tone de ajutoare (echipamente medicale, pături și purificatoare de apă), căști și veste antiglonț.