Circ rusesc: Kremlinul salută inițiativa Rusiei Juste de a-l propune pe Vladimir Putin candidat la prezidenţialele din 2024

Propunerea partidului social-democrat „Rusia Justă” de a-l desemna pe Preşedintele Vladimir Putin drept candidat la următoarele alegeri prezidenţiale din 2024 arată sprijinul de care se bucură actualul şef al statului rus, a declarat Luni purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE, potrivit agerpres

”Da, am observat această iniţiativă. Este cu siguranţă un alt important indicator al nivelului de susţinere a Preşedintelui atît la nivelul forţelor politice din statul nostru, cît şi în rîndul populaţiei, în general”, a afirmat Peskov, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Peskov, ”nivelul de susţinere a lui Putin este foarte ridicat”.

”Nivelul de consolidare a societăţii în jurul Preşedintelui este mare”, a adăugat el.

În cursul congresului partidului Rusia Justă, care a avut loc Sîmbătă la Moscova, Serghei Mironov, liderul formaţiunii (o excrescenţă a Rusiei Unite, aflată la putere) a propus „nominalizarea lui Putin ca Preşedinte al Rusiei la următoarele alegeri din 2024”.

Mironov, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2012, a precizat că este posibil ca alegerile să nu aibă loc la data programată din cauza conflictului cu Ucraina vecină, dar a subliniat importanţa unui „sprijin larg” pentru Preşedintele în exerciţiu.

Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal rus) a aprobat săptămîna trecută organizarea de alegeri în timpul aplicării legii marţiale, fie pe întreg teritoriul ţării, fie în anumite teritorii unde este în vigoare starea de război, cum ar fi regiunile ucrainene anexate de Kremlin (Doneţk, Lugansk – Est, Herson şi Zaporojie – Sud).

La sfîrşitul lunii Aprilie, Kremlinul a declarat că, în pofida tentativelor de ingerinţă din partea Occidentului, Rusia va organiza alegerile locale în Septembrie şi prezidenţiale în Martie 2024, alegeri la care se aşteaptă ca actualul lider rus să candideze pentru realegerea sa în funcţie.

În Februarie, Putin a subliniat că ”atît alegerile locale şi regionale din Septembrie anul acesta, cît şi cele prezidenţiale din 2024 vor avea loc în strictă conformitate cu legea, respectîndu-se toate procedurile constituţionale democratice”.

Controversata reformă constituţională din 2020 îi permite lui Putin să candideze pentru realegerea sa atît în 2024, cît şi în 2030, notează EFE.