CINCI RECOMANDARI PENTRU IMBUNATATIREA CIRCULATIEI SANGVINE CEREBRALE
Cînd vorbim despre circulația sangvină cerebrală ne referim la cantitatea de sînge care circulă în creier în fiecare moment al vieții noastre. Un fapt curios este că 20% din tot sîngele pompat de inimă ajunge în creier. Sîngele conține și glucoză, substanță necesară producției de energie.
Ce se întîmplă dacă sîngele care ajunge în creier nu este suficient? Reducerea alimentării cu sînge a oricărui organ intern se numește ischemie. Ca rezultat, unele celule mor, iar numărul de conexiuni dintre celulele nervoase scade. Din acest motiv, există dificultăți de memorare, iar riscul de accident vascular cerebral ischemic sporește.
Este foarte important să știm că îmbunătățirea circulației sangvine cerebrale poate împiedica dezvoltarea multor boli grave și poate spori abilitățile noastre cognitive, bunăoară, se îmbunătățește memoria și atenția. Cum putem realiza acest lucru?
1. Exercițiile de aerobică
Acestea stimulează sistemul cardiovascular. Motiv pentru care sporește și aportul sîngelui în creier. Datorită exercițiilor aerobice, toate celulele organismului sînt alimentate cu mai mult oxigen. Celulele creierului nu fac excepție. Fluxul de oxigen le ajută să funcționeze mult mai bine și să interacționeze mai eficient. Pentru ce fel de exerciții ar fi bine să optați pentru a ameliora circulația sangvină cerebrală? Puteți alege unul din această listă de exerciții elementare:
Mersul pe jos, timp de 30 de minute, zilnic;
Alergat zilnic, timp de 15 minute;
Dans;
Plimbare cu bicicleta, timp de 15 minute, zilnic;
Exerciții aerobice efectuate la domiciliu.
2. Produse ce ameliorează circulația sangvină cerebrală
Există produse alimentare care au proprietăți benefice pentru sănătatea creierului uman. Creierul este organul ce are nevoie de multă energie, care poate fi produsă de glucoză, carbohidrați și, desigur, proteine.
Iată produsele pe care trebuie să le introduci în meniul tău:
Cereale integrale: orez integral, ovăz, secară, orz.
Pește bogat în acizi grași (somon, sardine), avocado, ulei de măsline, nuci și semințe de dovleac.
Afine, căpșuni, citrice.
Roșii, conopidă, broccoli, spanac, sparanghel.
Ouă.
Infuzie de salvie.
3. Spune ”Nu” tutunului, obezității și stresului
Este important de menționat că fumatul, kilogramele în plus și stresul reprezintă principalii dușmani ai sănătății creierului. Cînd omul fumează, nicotina pătrunde în sînge și stimulează glandele suprarenale care, la rîndul lor, eliberează hormonul adrenalină.
Acest hormon este produs, de obicei, în situații stresante, și este cel care stimulează sistemul nervos central, ducînd la tahicardie, hipertensiune și alte dereglări. Din această cauză, pancreasul reduce producția de insulină.
Ca rezultat, nivelul de glucoză din sînge crește, ceea ce duce la hiperstimularea creierului. După cum puteți vedea, este ca o bombă cu efect întîrziat.
Dar cum stă treaba cu kilogramele în plus? Cum afectează acestea circulația sangvină cerebrală? Persoanele obeze au un risc sporit de accident vascular cerebral. Pe pereții vaselor de sînge și a venelor se depune grăsime, din cauza cărora circulația sîngelui încetinește. Acest lucru duce la probleme grave de sănătate.
Însă toate aceste probleme pot fi ușor evitate prin revizuirea modului de alimentare și renunțarea la vicii.
4. Exerciții pentru creier
Creierul uman are nevoie de exerciții pentru a se menține sănătos. Dezvoltați în mod constant abilitățile cognitive, antrenați memoria, nu pierdeți motivația, curiozitatea și interesul pentru viață.
Toate acestea contribuie la formarea de noi conexiuni între neuroni, are loc neurogeneza, iar țesuturile cerebrale devin mult mai rezistente în pofida vîrstei și factorilor negativi.
Într-adevăr, activitatea intelectuală ne protejează de multe probleme de sănătate.
Învățați în mod autodidact, extindeți-vă orizonturile. Citiți mult, înscrieți-vă la niște cursuri, scrieți-vă gîndurile și emoțiile într-un jurnal.
Rețeaua internet vă poate oferi o gamă largă de activități interesante pentru îmbunătățirea memoriei și atenției, astfel de exerciții fiind foarte utile pentru creierul uman.
5. Puterea emoțiilor pozitive
Stresul continuu, anxietatea, percepția sumbră a vieții contribuie la dereglarea proceselor neurochimice din creier. Are loc producția de cortizol și, în consecință, crește secreția hormonului de adrenalină în sînge. Iar toate acestea afectează negativ circulația sangvină la nivelul creierului. Atunci cînd această tulburare devine cronică, ea amenință cu consecințe grave asupra stării generale de sănătate.
Emoțiile pozitive sînt mult mai importante și mai eficiente decît vitaminele și analgezicele. Ele oferă organismului energia de care are atîta nevoie. De starea de spirit depinde foarte mult sănătatea. Iar atunci cînd sîntem fericiți, corpul nostru devine mai puternic și mai rezistent la factorii nocivi.
Ține minte cîteva trucuri simple:
Tratați totul cu umor, iar atunci cînd sînteți fericit, nu uitați să împărtășiți bucuria cu ceilalți.
Relaxați-vă și practicați meditația și rugăciunea. Aceste activități vă vor ajuta să vă cunoașteți mai bine și să vă analizați mai profund lumea interioară. Veți simți viața pe principiul „aici și acum” și veți putea aprecia importanța și unicitatea fiecărui moment al vieții.
Dezvoltați și consolidați relațiile sociale, comunicați cu prietenii, petreceți timpul cu familia și făceți-vă noi prieteni. Nu vă izolați și nu petreceți timpul stînd doar între cei patru pereți, acest lucru nu face bine sănătății creierului.
Sursa: observator.news