CIA II EXONEREAZA PE AGENTII ACUZATI CA AU SPIONAT SENATUL AMERICAN

CIA nu îi va sancţiona pe agenţii acuzaţi de Senatul american că au spionat lucrările comisiei de anchetă privind utilizarea torturii, a anunţat miercuri instituţia, relatează joi AFP.

Într-un comunicat, CIA a anunţat că este de acord cu concluziile unui consiliu disciplinar intern, care estimează că cei cinci agenţi implicaţi în acest dosar "au acţionat rezonabil" şi că "nicio acţiune disciplinară nu este necesară".

Agenţii erau acuzaţi de Senat că au interceptat documente în calculatoarele reţelei informatice special create pentru anchetatorii Congresului de către CIA, "RDINet".

Situată într-o clădire securizată din Virginia, reţeaua le permitea anchetatorilor să aibă acces la datele interne ale Agenţiei privind "tehnicile de interogare avansate".

Comisia disciplinară a recunoscut că CIA a consultat cinci e-mailuri ale anchetatorilor din Senat, în cadrul unei investigaţii privind o eventuală scurgere de informaţii.

Este vorba despre o "culpă", dar aceasta nu reflectă intenţia de a face rău sau "de a avea acces la dezbaterile" comisiei de anchetă, a explicat fostul senator Evan Bayh, din cadrul consiliului disciplinar.

Senatul şi CIA nu au încheiat un acord formal sau informal "privind procedurile de urmat pentru a ancheta un eventual incident de securitate" în timpul utilizării RDINet de către anchetatorii senatori.

"Eu continui să cred că actele CIA au încălcat principiul constituţional al separării puterilor", a afirmat la rîndul ei senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei de informaţii a Senatului în timpul legislaturii care tocmai s-a încheiat.

"Regret că nimeni de la CIA nu va fi făcut responsabil", a adăugat ea.

În iulie, concluziile din acest caz ale inspectorului general al CIA, David Buckley, l-au determinat pe directorul CIA, John Brennan, să ceară scuze comisiei senatoriale. Între timp, David Buckley a demisionat în luna ianuarie.

Sursa: Agerpres