CHIRIL GABURICI: ”VREM SA AVEM UN DIALOG DESCHIS CU PRODUCATORII AUTOHTONI DE CONSERVE”

Prim-ministrul Chiril Gaburici a vizitat pe 21 aprilie întreprinderea „Orhei-Vit”, unde a discutat cu producătorii din sectorul de procesare a fructelor şi legumelor despre problemele cu care se confruntă şi căile de depăşire a acestora.

Conducerea „Orhei-Vit” l-a informat pe Premier despre condiţiile în care activează întreprinderea, precizînd că aceasta este singura fabrică din ţară care funcţionează nu numai în timpul sezonului de recoltare a fructelor şi legumelor, dar şi pe parcursul întregului an calendaristic.

”Am rămas surprins să văd cu cîtă dedicaţie şi profesionalism îşi fac munca oamenii de aici. Apreciez enorm ceea ce faceţi şi vrem să avem un dialog deschis cu dumneavoastră, pentru a identifica mai uşor soluţii la problemele cu care vă confruntaţi. Problemele dumneavoastră sînt şi problemele noastre”, a subliniat Chiril Gaburici.

În cadrul vizitei, Premierul a discutat şi cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Conserve ”Speranţa-Con”, care întruneşte nouă întreprinderi din domeniu.

Printre subiectele discutate cu membrii Asociaţiei au fost necesitatea deschiderii noilor pieţe de desfacere, subvenţionarea activităţii întreprinderilor de prelucrare, protecţia şi promovarea producătorului autohton, reducerea taxei TVA de la 20% la 8%. De asemenea, producătorii au spus că şi-ar dori să aibă acces la credite avantajoase, iar taxa de 10% la importul produselor procesate din fructe şi legume moldoveneşti, aplicată de către Ucraina, să fie exclusă.

Prim-ministru a afirmat că Guvernul este dispus să examineze toate recomandările şi propunerile venite din partea agenţilor economici şi i-a asigurat de tot sprijinul în acest sens.

”Continuăm lucrul asupra rectificării bugetului pentru acest an, iar în curînd vom demara discuţiile privind bugetul pentru anul 2016. Mizăm pe ajutorul dumneavoastră, pentru că numai împreună putem găsi soluţii optime”, a mai adăugat Chiril Gaburici.

La discuţii a participat şi viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vlad Loghin.